Ρύθμιση-ανάσα για χιλιάδες εργοδότες που έχουν παλαιές και νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές στο ΙΚΑ δίνουν το υπουργείο Εργασίας και η διοίκηση του ΙΚΑ.

Με εγκύκλιο που εξέδωσε χθες ο διοικητής του Ιδρύματος Ροβέρτος Σπυρόπουλος ανοίγει την πόρτα της Νέας Αρχής (εξόφληση χρεών έως και το 2012 σε 48 δόσεις) σε χιλιάδες οφειλέτες που δεν μπορούσαν να ενταχθούν στις ευνοϊκές διατάξεις επειδή χρωστούν εισφορές του 2013.

Από χθες οι οφειλέτες μπορούν να ρυθμίσουν ταυτόχρονα τις καθυστερούμενες εισφορές του Α’ εξαμήνου του τρέχοντος έτους σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις (Πάγια Ρύθμιση) και έτσι να υπαχθούν στη ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των προηγούμενων ετών σε έως και 48 δόσεις (Νέα Αρχή).

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, «εφόσον ο εργοδότης επιθυμεί την ταυτόχρονη υπαγωγή των οφειλών του στις διατάξεις της ρύθμισης της Νέας Αρχής και της Πάγιας Ρύθμισης θα πρέπει να υποβάλει σχετικές αιτήσεις για κάθε τύπο ρύθμισης ενώ η καταβολή της πρώτης δόσης για κάθε ρύθμιση θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά την ίδια ημέρα.

Οπως έχει διαβεβαιώσει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, η ρύθμιση θα επεκταθεί σε όλα τα Ταμεία (όπως ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΕΑ) ώστε να εισπραχθεί μέρος από τα συσσωρευμένα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία που ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ. Ο κ. Βρούτσης έχει επαναλάβει επανειλημμένως πάντως ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επόμενη ρύθμιση και κάλεσε τους οφειλέτες να αξιοποιήσουν αυτή την τελευταία ευκαιρία.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οφειλέτες με κύρια οφειλή έως 5.000 € σε κάθε τύπο ρύθμισης προσκομίζουν υπεύθυνη δήλωση και δηλώνουν βιωσιμότητα των διακανονισμών και αν έχουν καταδικαστεί ή έχουν ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή.

Εργοδότες με κύρια οφειλή άνω των 5.000 € σε έναν ή και στους δύο τύπους ρύθμισης διακρίνονται σε: οφειλέτες με καθυστερούμενα έως 75.000 € στη Νέα Αρχή και έως 50.000 € στην Πάγια Ρύθμιση, οφειλέτες που χρωστούν πάνω από 75.000 € για τη Νέα Αρχή ή πάνω από 50.000 € για την Πάγια Ρύθμιση και, τέλος, εργοδότες με οφειλή άνω των 300.000 € στη Νέα Αρχή ή άνω των 150.000 € στην Πάγια Ρύθμιση.

Οσοι θέλουν να κάνουν χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων οφείλουν να προσκομίσουν πληροφορίες για τα περιουσιακά τους στοιχεία: κινητές αξίες και ακίνητη περιουσία (Ε9 ή ΕΤΑΚ), οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης ή ετήσιο εισόδημα, αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών (IBAN), οχήματα, απαιτήσεις από τρίτους, οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία ή άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.