Δεν τίθεται κανένα ζήτημα μείωσης του κατώτατου μισθού μέχρι το 2016, ούτε και κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ANT1 o κ. Βρούτσης είπε δεν τέθηκε ποτέ από την τρόικα θέμα κατάργησης των συγκεκριμένων επιδομάτων στον ιδιωτικό τομέα.

Σε ερώτηση για τη διαφορά που παρατηρείται μεταξύ της «Εργάνης» που δείχνει θετικό ισοζύγιο στη σχέση προσλήψεων/απολύσεων και της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνει αύξηση της ανεργίας, ο κ. Βρούτσης είπε ότι και τα δύο εργαλεία είναι συμβατά, εξηγώντας:

«Η αύξηση της ανεργίας οφείλεται στο γεγονός ότι όλο και περισσότερα άτομα δηλώνουν την πρόθεσή τους να μπουν στην αγορά εργασίας, άρα διευρύνεται ο αριθμός των ανθρώπων που αναζητούν εργασία».

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα περαιτέρω μείωσης συντάξεων, αλλά υπογράμμισε ότι το Ασφαλιστικό χρειάζεται «διορθωτικές αλλαγές», που δεν επηρεάζουν το ύψος των συντάξεων.

Αναφερόμενος στην αδήλωτη εργασία, είπε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν. «Οι εργοδότες πρέπει να καταλάβουν ότι με την αδήλωτη εργασία πριονίζουν το κλαδί πάνω στο οποίο κάθονται, γιατί οι συνέπειες γυρίζουν στους ίδιους» σημείωσε.

Τέλος, για τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, ο κ. Βρούτσης είπε ότι θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο για περίπου 100.000 δικαιούχους.

ΣΥΡΙΖΑ: «Καλοκαιρινό νυχτερινό ανέκδοτο»

«Οι σημερινές διαβεβαιώσεις του υπουργού Εργασίας ότι η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν θα μειώσει ακόμα περισσότερο τον κατώτερο και τον 13ο και 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα μοιάζει με καλοκαιρινό νυχτερινό ανέκδοτο» σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης, σημειώνοντας ότι «υπάρχει ήδη συμφωνημένη από το δεύτερο μνημόνιο, την 'ιδιοκτησία' του οποίου έχει αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δέσμευση των μνημονιακών κυβερνήσεων στην τρόικα ότι ο κατώτερος μισθός στη χώρα μας θα φθάσει στα επίπεδα της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Λετονίας, δηλαδή στα 150 με 200 ευρώ τον μήνα».

«Επίσης» τόνισε ο κ. Στρατούλης «η κυβέρνηση αυτές τις ημέρες, μέσω προγραμμάτων 5μηνης απασχόλησης σε κοινωφελή εργασία, έχει ήδη μειώσει για τους ανέργους που θα συμμετέχουν σε αυτά τον κατώτερο μισθό στα 400 ευρώ μηνιαία, ενώ είναι ήδη γνωστό ότι πλέον ο κατώτερος μισθός ορίζεται με μονομερή απόφαση του υπουργού Εργασίας που μπορεί ανεξέλεγκτα να τον μειώνει μέχρι να φτάσει τον μνημονιακό στόχο».

«Καλούμε τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους να μην επαναπαύονται με τις ψεύτικες διαβεβαιώσεις του υπουργού Εργασίας και της κυβέρνησης ότι δεν θα μειωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις τους, αλλά να ενισχύσουν και να κλιμακώσουν τους αγώνες τους για την ανατροπή των καταστροφικών μνημονίων και της κυβέρνησης που τα υπηρετεί, προτού αυτή μετατρέψει ολόκληρη τη χώρα μας σε ειδική οικονομική ζώνη με εργασιακές σχέσεις Κίνας και μισθούς Ουγκάντας προς όφελος των εγχώριων μεγάλων επιχειρήσεων αλλά και των ευρωπαϊκών και, κυρίως, γερμανικών, πολυεθνικών, που το θέτουν ως προϋπόθεση για να 'επενδύσουν' στη χώρα μας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από