Και όχι μόνο επειδή δεν χρειάζεται να σφάξεις ζώο για να δημιουργήσεις κρέας, ασχέτως εάν αυτό συνέβη στο πρότυπο. Αλλά και επειδή σύμφωνα με τους ειδικούς τα κοπάδια όταν αερίζονται εκπέμπουν μεγαλύτερες ποσότητες θερμοκηπικών αερίων από όλα τα αυτοκίνητα που βρίσκονται στη Γη. Για την ακρίβεια, παράγουν 39% του παγκόσμιου μεθανίου, 5% του διοξειδίου του άνθρακα και 40% του νιτρικού οξέος. «Κανονικά θα έπρεπε να πληρώνουμε οικολογικό φόρο για τα κοπάδια», λέει ο Μαρκ Ποστ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης και εμπνευστής και δημιουργός του τεχνητού κρέατος.
Το τεχνητό κρέας, σύμφωνα με έκθεση του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, χρειάζεται πολύ λιγότερη ενέργεια για να παραχθεί ως τελικό προϊόν. Σύμφωνα με υπολογισμούς, για να φτάσει στον καταναλωτή χρειάζεται 45% λιγότερη ενέργεια από τα βοοειδή και περίπου ίση με αυτήν του κοτόπουλου. Επιπλέον, το συνθετικό κρέας απαιτεί 99% λιγότερη γη για βοσκή από ό,τι το κανονικό, έως 69% λιγότερο νερό και εκπέμπει 95% λιγότερα θερμοκηπικά αέρια.
Οπως συμβαίνει με όλα τα προϊόντα που πρόκειται να διατεθούν προς κατανάλωση, θα πρέπει να πάρει την ειδική άδεια κυκλοφορίας από την αρμόδια ευρωπαϊκή Αρχή. «Για να πάρουμε την άδεια θα πρέπει να καταθέσουμε φάκελο με όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το προϊόν είναι ασφαλές για κατανάλωση από ανθρώπους. Επίσης, θα πρέπει να αποδειχθεί ότι και η διατροφική αξία του είναι ισοδύναμη ή καλύτερη από αυτήν κανονικού κρέατος», λέει ο Ποστ.
ΚΑΙ… ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ. Την ίδια στιγμή, η μη κερδοσκοπική οργάνωση Ανθρωποι για την Ηθική Μεταχείριση των Ζώων (Peta) επικροτεί την επιστημονική ανακάλυψη. Μάλιστα, ως κίνητρο για να συνεχιστεί η έρευνα έχει προαναγγείλει διαγωνισμό με βραβείο 900.000 ευρώ για τον πρώτο επιστήμονα που θα καταφέρει να δημιουργήσει τεχνητό κρέας κοτόπουλου.
Δύσκολες οι… μπριζόλες
Το πρόβλημα που θα προκύψει θα είναι με τις μπριζόλες, καθώς ο κιμάς και τα λουκάνικα μπορούν να παρασκευαστούν εύκολα