«Το κρέας του μέλλοντος» θα σερβιριστεί για πρώτη φορά στην Ιστορία ως μπέργκερ. Ζυγίζει 142 γραμμάρια και δεν θα φαίνεται και τόσο νόστιμο: το χρώμα του είναι γκρι (άψητο) και η υφή του γλοιώδης σαν καλαμάρι. Εντούτοις, αναμένεται στο μέλλον να αποτελέσει το κρέας των χορτοφάγων και των οικολόγων, καθώς –όπως διατείνονται οι επιστήμονες –από μισή σταγόνα αίματος και χωρίς να σφαγιαστεί ζώο μπορούν να παραγάγουν περίπου 4 εκατομμύρια μπιφτέκια.

Και όχι μόνο επειδή δεν χρειάζεται να σφάξεις ζώο για να δημιουργήσεις κρέας, ασχέτως εάν αυτό συνέβη στο πρότυπο. Αλλά και επειδή σύμφωνα με τους ειδικούς τα κοπάδια όταν αερίζονται εκπέμπουν μεγαλύτερες ποσότητες θερμοκηπικών αερίων από όλα τα αυτοκίνητα που βρίσκονται στη Γη. Για την ακρίβεια, παράγουν 39% του παγκόσμιου μεθανίου, 5% του διοξειδίου του άνθρακα και 40% του νιτρικού οξέος. «Κανονικά θα έπρεπε να πληρώνουμε οικολογικό φόρο για τα κοπάδια», λέει ο Μαρκ Ποστ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης και εμπνευστής και δημιουργός του τεχνητού κρέατος.

Επιπλέον, όπως έχουν υπολογίσει οι ειδικοί, απαιτούνται 67 στρέμματα χωραφιού για να παραχθεί ένας τόνος κρέατος τον χρόνο, ενώ για κάθε κιλό απαιτούνται έως 10 κιλά φυτών που πρέπει πρωτίστως να έχει καταναλώσει το ζώο για να φτάσει σε ηλικία σφαγής. Και όλα αυτά, όταν κατά μέσον όρο στην Ευρώπη κάθε πολίτης καταναλώνει κάθε χρόνο 33 κοτόπουλα, ένα γουρούνι, τρία τέταρτα προβάτου, ένα πέμπτο βοοειδούς. Μάλιστα, το 30% της Γης –χωρίς τις περιοχές που καλύπτονται από πάγους –χρησιμοποιείται για τη μετατροπή της φυτικής πρωτεΐνης σε ζωική, δηλαδή για την ανατροφή ζώων που θα καταλήξουν στο πιάτο μας.

Το τεχνητό κρέας, σύμφωνα με έκθεση του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, χρειάζεται πολύ λιγότερη ενέργεια για να παραχθεί ως τελικό προϊόν. Σύμφωνα με υπολογισμούς, για να φτάσει στον καταναλωτή χρειάζεται 45% λιγότερη ενέργεια από τα βοοειδή και περίπου ίση με αυτήν του κοτόπουλου. Επιπλέον, το συνθετικό κρέας απαιτεί 99% λιγότερη γη για βοσκή από ό,τι το κανονικό, έως 69% λιγότερο νερό και εκπέμπει 95% λιγότερα θερμοκηπικά αέρια.

ΑΠΑΧΟ 100%. Το μόνο που χρειάζεται για να το καταναλώσει κάποιος είναι να προστεθεί λίγο λίπος, καθώς πρόκειται για «πεντακάθαρο» φιλέτο, κάτι που το κάνει άνοστο και δύσκολο στο ψήσιμο. Ετσι, οι ειδικοί σκοπεύουν να το εμπλουτίσουν και με άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως γίνεται με τις βιταμίνες στους χυμούς, ώστε να έχουν τη διατροφική αξία του φυσικού κρέατος και παράλληλα να περιλαμβάνει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά.

Οπως συμβαίνει με όλα τα προϊόντα που πρόκειται να διατεθούν προς κατανάλωση, θα πρέπει να πάρει την ειδική άδεια κυκλοφορίας από την αρμόδια ευρωπαϊκή Αρχή. «Για να πάρουμε την άδεια θα πρέπει να καταθέσουμε φάκελο με όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το προϊόν είναι ασφαλές για κατανάλωση από ανθρώπους. Επίσης, θα πρέπει να αποδειχθεί ότι και η διατροφική αξία του είναι ισοδύναμη ή καλύτερη από αυτήν κανονικού κρέατος», λέει ο Ποστ.

ΚΑΙ… ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ. Την ίδια στιγμή, η μη κερδοσκοπική οργάνωση Ανθρωποι για την Ηθική Μεταχείριση των Ζώων (Peta) επικροτεί την επιστημονική ανακάλυψη. Μάλιστα, ως κίνητρο για να συνεχιστεί η έρευνα έχει προαναγγείλει διαγωνισμό με βραβείο 900.000 ευρώ για τον πρώτο επιστήμονα που θα καταφέρει να δημιουργήσει τεχνητό κρέας κοτόπουλου.

Παρ’ όλα αυτά, ουδείς μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει έρευνα για τις προτιμήσεις των καταναλωτών και αν η πλειονότητα θα έβαζε στο στόμα και στο στομάχι της ένα κομμάτι κρέας που έχει αρχίσει να μεγαλώνει σε δοκιμαστικό σωλήνα.

Δύσκολες οι… μπριζόλες

Το πρόβλημα που θα προκύψει θα είναι με τις μπριζόλες, καθώς ο κιμάς και τα λουκάνικα μπορούν να παρασκευαστούν εύκολα