O «πατριωτισμός» είναι αυτός που έχει κρατήσει στην Ελλάδα τον Oμιλο Μυτιληναίος δήλωσε ο επικεφαλής του, Ευάγγελος Μυτιληναίος, σε εκτενές ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters για τις δραστηριότητες της εταιρείας. Ο ίδιος μάλιστα επεσήμανε ότι η «παράλογη» φορολογική επιβάρυνση της επιχείρησης σημαίνει ότι οι μέτοχοι επιθυμούν την αλλαγή έδρας.

«Το πρόβλημα είναι ότι κάθε λίγο και λιγάκι έχουμε όλο και περισσότερους φόρους», προσέθεσε χαρακτηριστικά στο Reuters ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, ο οποίος εξήγησε: «Το να φορολογείσαι για τα έσοδα σου είναι απαραίτητο. Το να φορολογείται μια επιχείρηση για την παραγωγική της διαδικασία, πράγμα που κάνει τα προϊόντα της ακριβότερα – αυτό είναι άλλη ιστορία. Ποιος κερδίζει από κάτι τέτοιο;».

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Ελλάδα δέχτηκε πιέσεις από την τρόικα να επιβάλει βαρείς φόρους ώστε να πετύχει τους στόχους εσόδων και υπογράμμισε την περίπτωση της ανακοίνωσης τον περασμένο Οκτώβριο της Coca Cola Hellenic – της μεγαλύτερης εταιρείας στην Ελλάδα, όπως τη χαρακτηρίζει – ότι θα μεταφέρει την έδρα της στην Ελβετία και την κύρια διαπραγμάτευση των μετοχών της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου – αυτό υπήρξε σημαντικό πλήγμα.

«Η μητρική εταιρεία του Ομίλου, Μυτιληναίος ΑΕ, έχει μέχρι σήμερα καταφέρει να αντισταθεί στην τεράστια πίεση εκ μέρους μετόχων να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο», σχολίασε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.

«Θέλουμε να συνεισφέρουμε στην αναγέννηση της Ελλάδας και έχουμε κάνει τρομερές προσπάθειες για να στηρίξουμε την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας», πρόσθεσε. «Ωστόσο, ανεξάρτητα από το πόσο πατριώτες είμαστε, υπάρχουν και όρια».

Οπως σημείωσε το Reuters, o Oμιλος Μυτιληναίος παρέμεινε κερδοφόρος, παρά τις αυξανόμενες δυσκολίες της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, εμφανίζοντας ελαφρά αύξηση των καθαρών εσόδων για το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, καθώς επικεντρώνεται σε έργα στο εξωτερικό.

Ενώ μάλιστα το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα έχει σκαρφαλώσει σε 27% περίπου, το υψηλότερο στην ΕΕ, ο Όμιλος Μυτιληναίος εξακολουθεί να κάνει προσλήψεις. Επεκτείνεται και στο φυσικό αέριο.

Η εταιρεία όμως, ανέφερε το Reuters, δηλώνει ότι οι νέες ειδικές εισφορές και οι φόροι κατανάλωσης, που τον περασμένο χρόνο στοίχισαν στον Ομιλο 11,6 εκατ. ευρώ, φέτος πρόκειται να υπερτετραπλασιαστούν και να ανέλθουν σε σχεδόν 50 εκατ. ευρώ, οδηγώντας την εκτίμηση για τη συνολική φορολογική επιβάρυνση του Ομίλου για το 2013 σε πάνω από 100 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ομιλος Μυτιληναίος αναμένεται να ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα του εξαμήνου την προσεχή Τετάρτη, 7 Αυγούστου.

Με το βλέμμα στην Αφρική

Στο ρεπορτάζ του Reuters έγινε ιδιαίτερη μνεία στη ΜΕΤΚΑ, τη θυγατρική εταιρεία του Ομίλου που κατασκευάζει μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και είναι από μόνη της η έκτη μεγαλύτερη εταιρεία με βάση την κεφαλαιοποίησή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Οπως επισημάνθηκε η ΜΕΤΚΑ έχει ήδη κατασκευάσει εργοστάσια σε «δύσκολες» χώρες όπως το Ιράκ, η Συρία και το Πακιστάν.

Οταν ο Ευ. Μυτιληναίος αγόρασε την εταιρεία το 1998, το 95% των εργασιών της προερχόταν από την εγχώρια αγορά. Από τότε η ΜΕΤΚΑ – Μεταλλικαί Κατασκευαί Ελλάδος – έχει δεκαπλασιάσει το μέγεθος της, με όλη της την ανάπτυξη να προέρχεται από το εξωτερικό, καθώς σήμερα λιγότερο από 10% των εργασιών της πραγματοποιείται στην Ελλάδα.

Παρότι η ΜΕΤΚΑ αναγκάστηκε να διακόψει τις εργασίες της στη Συρία επί αρκετούς μήνες πέρυσι εξαιτίας των συρράξεων, κατάφερε να επιστρέψει και ελπίζει ότι αργότερα μέσα στη χρονιά θα ολοκληρώσει το πρώτο της έργο στη Συρία, κοντά στη Δαμασκό.

Τον περασμένο μήνα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι υπέγραψε σύμβαση αξίας 1 δις δολαρίων ΗΠΑ για την κατασκευή της μεγαλύτερης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής που έχει αναλάβει ποτέ, στην περιοχή Ανμπάρ του δυτικού Ιράκ.

Ο Πολ Σμιθ, διευθυντικό στέλεχος της METKA, δήλωσε τον Μάιο σε διεθνές κλαδικό περιοδικό ότι οι αγορές της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής είναι χώρες «με κουλτούρα στην οποία η εταιρεία εντάσσεται πολύ καλά».

Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, οι αραβικές χώρες υποδέχονται θετικά την εταιρεία και τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει, γεγονός που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν έχει χάσει ποτέ σε διεθνή διαγωνισμό σε αυτές τις αγορές από άλλη ευρωπαϊκή εταιρεία.

Η METKA σε αυτή τη φάση εξετάζει τις αγορές της υποσαχάριας Αφρικής, όπως η Νιγηρία και η Κένυα. «Βλέπουμε ότι η Αφρική έχει σημαντικό μέλλον», είπε ο διευθύνων σύμβουλος. «Αυτές οι χώρες θα χρειαστούν τεράστιες ποσότητες παραγωγής ρεύματος τα επόμενα χρόνια».

Τα κέρδη από το εξωτερικό επιτρέπουν ακόμα στη Μυτιληναίος να συντηρείται και να μετριάζει τα βάρη που φέρνει η έκτη συνεχή χρονιά ύφεσης στην Ελλάδα, ωστόσο ο διευθύνων σύμβουλος εμφανίστηκε επιφυλακτικός.

«Το μεγαλύτερο κατόρθωμα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι να επιβιώσεις. Αυτό αποκαλούμε επιτυχία σήμερα, επειδή απλούστατα είναι ανέφικτο να αναμένεις σημαντικά κέρδη στην Ελλάδα», πρόσθεσε.