Η γαλακτοβιομηχανία Κρι Κρι και η εταιρεία τροφίμων Eurofood είναι οι πρώτες βιομηχανίες που εντάσσονται στο πρόγραμμα συμβολαιακής κτηνοτροφίας της Τράπεζας Πειραιώς. Το πρόγραμμα αυτό θα αποτελέσει συνέχεια των προγραμμάτων της συμβολαιακής γεωργίας που έχει ξεκινήσει το προηγούμενο διάστημα ο Ομιλος Πειραιώς και θα είναι το ίδιο με αυτό που ακολουθεί ήδη η τράπεζα στις συμφωνίες της με τους ροδακινοπαραγωγούς, τους βαμβακοπαραγωγούς και τους καπνοκαλλιεργητές.

Στη χθεσινή ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς επισημαίνεται ότι οι δύο νέες συμφωνίες της συμβολαιακής κτηνοτροφίας αφορούν χρηματοδοτικές προτάσεις που καλύπτουν το συνολικό παραγωγικό κύκλωμα και εξασφαλίζουν στους γεωργοκτηνοτρόφους την αναγκαία ρευστότητα για την απόκτηση των απαραίτητων ζωοτροφών κατά την περίοδο της συγκομιδής τους και γεωργικών εφοδίων για την παραγωγή τους, και παράλληλα διασφαλίζουν τη διάθεση του παραγόμενου προϊόντος τους. Επιπρόσθετα, όπως σημειώνεται, η Τράπεζα Πειραιώς καλύπτει τον κτηνοτρόφο με πρόσθετη (πέραν του ΕΛΓΑ) ασφάλιση για την πιθανή απώλεια παραγωγής λόγω ασθενειών και φυσικών καταστροφών.

Στο πλαίσιο του προγράμματος συμβολαιακής κτηνοτροφίας η τράπεζα εκδίδει τη γνωστή πλέον «χρεωστική κάρτα» σε κάθε παραγωγό, πιστώνοντας σε αυτήν ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό. Με αυτό ο κτηνοτρόφος θα είναι σε θέση να αγοράσει εγκαίρως τις ζωοτροφές που χρειάζεται η μονάδα του. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την αγορά του προϊόντος του κτηνοτρόφου από τις δύο εταιρείες, διαδικασία που διασφαλίζει το εισόδημα του κτηνοτρόφου μέσω του οποίου εξοφλεί τις υποχρεώσεις του στην κάρτα. Το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Κτηνοτροφίας ξεκίνησε ήδη με την παροχή ρευστότητας για αγορά ζωοτροφών από συνεργαζόμενα καταστήματα, μέσω της κάρτας παραγωγού. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι με «την υλοποίηση του Προγράμματος Συμβολαιακής Κτηνοτροφίας η Τράπεζα Πειραιώς εκφράζει τη σταθερή βούλησή της για την υποστήριξη και την ενθάρρυνση κάθε υγιούς και παραγωγικής προσπάθειας στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας».

Η συμφωνία αφορά κυρίως μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες και, σύμφωνα με πληροφορίες, την ένταξή τους στο πρόγραμμα συζητούν και άλλες μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας. Στελέχη του χώρου των βιομηχανιών γάλακτος εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα της Τράπεζας Πειραιώς διευκολύνει τις βιομηχανίες, αφού όλος ο έλεγχος της χρηματοδότησης θα γίνεται από την τράπεζα και η γαλακτοβιομηχανία περιορίζει τον ρόλο της στην τήρηση των όρων ποιότητας των συμβολαίων που υπογράφει με τις κτηνοτροφικές μονάδες.

Η Κρι Κρι συνεργάζεται με 35 κτηνοτρόφους της περιοχής Σερρών και παράγει φρέσκο αγελαδινό γάλα που το διοχετεύει στην τοπική αγορά και γιαούρτι που το διοχετεύει στην εγχώρια αγορά αλλά και στο εξωτερικό (Γερμανία, Δανία, Ολλανδία), ενώ έχει παρουσία στα Βαλκάνια αλλά και σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Η συμφωνία με τη Eurofood αφορά περίπου 100 κτηνοτρόφους από την περιοχή της Καστοριάς, που παραδίνουν το γάλα τους στην εταιρεία για την παραγωγή φέτας και κεφαλοτυριού.