«Η Ελλάδα πολύ σύντομα θα καταστεί ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και την Ευρώπη». Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε σε ομιλία του στα Χανιά ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης.

Αναφερόμενος στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα υλοποιήσει σύντομα η κυβέρνηση στο πλαίσιο της αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι «μέσα στον Σεπτέμβριο, το αργότερο αρχές Οκτωβρίου, θα κατατεθούν στη Βουλή των Ελλήνων για επικύρωση τρεις συμβάσεις με τους αναδόχους σε Πατραϊκό, Κατάκολο και Ιωάννινα».

Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, στα οφέλη που θα προκύψουν για τη χώρα και τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και στην αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.

Επίσης, μέσα στον Οκτώβριο, θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή νόμος που θα υιοθετεί τη νέα αυστηρότερη περιβαλλοντικά Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις γεωτρήσεις στη θάλασσα, «γιατί δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διακινδυνεύσουμε οποιοδήποτε ατύχημα από τις έρευνες υδρογονανθράκων», τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι με απόφαση της Βουλής όλα τα έσοδα από τις έρευνες υδρογονανθράκων –ως χρήματα του ελληνικού λαού –δεν θα πάνε γενικά στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά θα δημιουργηθεί ταμείο κοινωνικής αλληλεγγύης γενεών, ένας κουμπαράς δηλαδή όπου θα καταλήγουν όλα τα έσοδα.

Στόχος, όπως είπε, θα είναι με αυτά τα χρήματα να γίνεται η χρηματοδότηση και στήριξη της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας και ένα μικρότερο μέρος του θα στηρίζει τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές έρευνες και όλα τα ερευνητικά προγράμματα που πραγματοποιούν τα ελληνικά πανεπιστήμια και έλληνες επιστήμονες σε ζητήματα αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε όμως και στις θέσεις εργασίας που μπορεί να δημιουργηθούν από τις γεωτρήσεις που θα γίνουν, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μια γεώτρηση σε μια θαλάσσια περιοχή, στην ευρύτερη χερσαία περιοχή δημιουργεί περίπου 1.000 νέες θέσεις εργασίας άμεσα και έμμεσα απασχολουμένων».