Θετικό ήταν στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου το ισοζύγιο της απασχόλησης, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» που παρουσίασε το υπουργείο Εργασίας τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της «Εργάνης», το ισοζύγιο προσλήψεων απολύσεων και τον Ιούλιο ήταν θετικό, καθώς δημιουργήθηκαν 1.077 νέες θέσεις εργασίας.

Επίδοση η οποία είναι σαφώς μικρότερη από τις 14.131 θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τον αντίστοιχο μήνα του 2012, ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, πέρυσι οι προσλήψεις στον τουριστικό τομέα είχαν ξεκινήσει πολύ αργότερα, αμέσως μετά την λήξη των διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ροές μισθωτής απασχόλησης, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 90.721, ενώ οι αποχωρήσεις σε 89.644. Από τις 89.644 συνολικά αποχωρήσεις, οι 28.720 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 60.924 από απολύσεις ή λήξεις συμβάσεων.

Για πέμπτο συνεχή μήνα από τον περασμένο Μάρτιο, οπότε και τέθηκε σε πλήρη λειτουργία η «Εργάνη», το μηνιαίο ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων εμφανίζεται και πάλι θετικό.

Ειδικότερα, αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος - Ιούλιος, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 564.573 θέσεις εργασίας, παρουσιάζοντας σε ετήσια βάση αύξηση κατά 14%, και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 472.962, εκ των οποίων οι 321.742 ήταν αποτέλεσμα απολύσεων ή λήξεων συμβάσεων και οι 151.220 οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το επτάηνο Ιανουάριος - Ιούλιος να είναι πλεονασματικό κατά 91.611 νέες θέσεις εργασίας, δηλαδή το υψηλότερο επτάμηνο έτους από το 2008.

«Πρόκειται για εμφανή σημάδια εξασθένισης της ανοδικής τάσης της ανεργίας και διαφαινόμενης σταθεροποίησης της αγοράς εργασίας», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Αναφερόμενος στο «Εργάνη», ο κ. Βρούτσης είπε ότι στο δελτίο του Ιουλίου παρουσιάζονται, για πρώτη φορά, στοιχεία για το είδος των νέων συμβάσεων (πλήρης, μερική και εκ περιτροπής) τις μετατροπές υφιστάμενων συμβάσεων, τις επιχειρησιακές συμβάσεις του μήνα, καθώς και τα ισοζύγια προσλήψεων απολύσεων ανά περιφερειακή ενότητα σε μηνιαία και πεντάμηνη βάση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από