Την έκδοση προεδρικού διατάγματος με το οποίο θα δίνεται η δυνατότητα προκαταβολής του συνόλου της επιχορήγησης που προβλέπει ο αναπτυξιακός νόμος και για τα επενδυτικά σχέδια για τα οποία προσκομίζεται εγγυητική επιστολή προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης σε μια προσπάθεια να τονώσει τις επενδύσεις. Εως τώρα, στις περιπτώσεις αυτές η εκταμίευση της επιχορήγησης γινόταν σταδιακά με την εξέλιξη της επένδυσης. Εκτιμάται ότι η ρύθμιση αυτή θα δώσει ανάσα ρευστότητας σε πολλές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν επενδυτικά σχέδια σε εξέλιξη και προβλέπουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου, ήδη η συμμετοχή στον πρώτο κύκλο του νέου αναπτυξιακού νόμου –κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013 –ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική καθώς η συμμετοχή των επιχειρήσεων ήταν αυξημένη κατά 40% σε σχέση με τον δεύτερο κύκλο του 2012 (το δεύτερο εξάμηνο του προηγούμενου έτους).

Αυτό προκύπτει από τα συγκριτικά στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης για τις αιτήσεις υπαγωγής στις ενισχύσεις του αναπτυξιακού νόμου, γεγονός το οποίο δείχνει παράλληλα και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Δεδομένου δε ότι μεσολάβησε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από τη δημοσίευση του νόμου έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων που περιλαμβάνει ο πρώτος κύκλος του 2013, η βελτίωση αυτή κρίνεται από το υπουργείο ότι είναι παραπάνω από ικανοποιητική.

Από τους σχετικούς πίνακες που έχουν αναλυτικά τα στοιχεία ανά περιφέρεια και ανά καθεστώς ενίσχυσης (γενική επιχειρηματικότητα, τεχνολογική ανάπτυξη και περιφερειακή συνοχή) προκύπτει ότι:

Ο συνολικός προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων που κατατέθηκαν τον πρώτο κύκλο του 2013 ανέρχεται σε 536 εκατ. ευρώ όταν ο αντίστοιχος προϋπολογισμός στη διάρκεια του δεύτερου κύκλου του 2012 ανήλθε σε 372,1 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, την α’ περίοδο του 2013 υποβλήθηκαν πανελλαδικά 140 αιτήσεις συνολικής αιτούμενης ενίσχυσης 196 εκατ. ευρώ. Από αυτές οι 38 υποβλήθηκαν στην κεντρική υπηρεσία (Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων) με συνολική αιτούμενη ενίσχυση 123,9 εκατ. ευρώ.

Τη β’ περίοδο του 2012 υποβλήθηκαν πανελλαδικά 159 αιτήσεις, συνολικής αιτούμενης ενίσχυσης 138,4 εκατ. ευρώ. Από αυτές οι 32 υποβλήθηκαν στην κεντρική υπηρεσία (Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων) με συνολική αιτούμενη ενίσχυση 52,27 εκατ. ευρώ.