Την ημέρα των γενεθλίων του Μπαράκ Ομπάμα –έκλεισε χθες τα 52 –οι ΗΠΑ πήραν έκτακτα μέτρα ασφαλείας κλείνοντας 21 πρεσβείες και προξενεία τους στον μουσουλμανικό κόσμο, καθώς έλαβαν «την πιο σοβαρή απειλή των τελευταίων ετών», σύμφωνα με δήλωση Ρεπουμπλικανού που συμμετέχει στην επιτροπή της Γερουσίας η οποία είναι αρμόδια για τις μυστικές υπηρεσίες. «Δεν είχαμε λάβει τα απαραίτητα μέτρα πριν την 11η Σεπτεμβρίου», είπε ο Σάξμπι Σαμπλί μιλώντας στην τηλεόραση «όμως είναι σημαντικό να το κάνουμε τώρα», διευκρινίζοντας ότι τα στοιχεία «μας θύμισαν πολύ όσα είχαμε δει πριν τις επιθέσεις του 2001». Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε μάλιστα και σύσκεψη ανώτατων αξιωματούχων στον Λευκό Οίκο προκειμένου να συζητηθούν οι απειλές ότι η Αλ Κάιντα σχεδιάζει επιθέσεις σε αμερικανικούς στόχους στον αραβικό κόσμο.

Το CNN μετέδωσε ότι πολλές στρατιωτικές μονάδες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων τελούν τα επόμενα 24ωρα σε αυξημένη ετοιμότητα και άμεσο συναγερμό για πιθανή τρομοκρατική επίθεση, «εξαιτίας της απειλής που αφορά τρομοκρατική ενέργεια που μπορεί να γίνει σε αμερικανικές εγκαταστάσεις του μουσουλμανικού κόσμου». Αντίστοιχα μέτρα πάντως, έλαβαν και οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας.

Η Ιντερπόλ εξέδωσε προειδοποίηση για τρομοκρατικές επιθέσεις έπειτα από σειρά αποδράσεων κρατουμένων ισλαμιστών σε φυλακές του Ιράκ, της Λιβύης, του Πακιστάν κι άλλων έξι χωρών, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε η Αλ Κάιντα.