Ο νέος Πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί αμέσως μετά την ορκωμοσία του χθες ανακοίνωσε το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από έμπειρους τεχνοκράτες, λέγοντας ότι η οικοδόμηση εμπιστοσύνης με τις μεγάλες δυνάμεις θα βοηθήσει στην επίλυση των διαφωνιών για τα πυρηνικά και θα οδηγήσει στη χαλάρωση των διεθνών κυρώσεων.

Από τη νίκη του έναντι των συντηρητικών αντιπάλων του, τον Ιούνιο, πολλοί εντός και εκτός του Ιράν έχουν εναποθέσει τις ελπίδες για διπλωματική επίλυση της αντιπαράθεσης σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης στον 65χρονο Ροχανί, τον κληρικό που έχει στενές σχέσεις με το καθεστώς, ταυτόχρονα όμως προωθεί τη μετριοπάθεια. «Ο μόνος τρόπος αλληλεπίδρασης με το Ιράν είναι ο διάλογος επί ίσοις όροις, η οικοδόμηση εμπιστοσύνης και ο αμοιβαίος σεβασμός, καθώς επίσης ο περιορισμός του ανταγωνισμού και της επιθετικότητας», δήλωσε ο Ροχανί στην πρώτη ομιλία μετά την ορκωμοσία του. «Εάν θέλετε τη σωστή απάντηση, μη μιλάτε στο Ιράν με τη γλώσσα των κυρώσεων, μιλήστε με τη γλώσσα του σεβασμού».

Δείχνοντας την πρόθεσή του να πιάσει αμέσως δουλειά, ο Ροχανί παρουσίασε τη λίστα με τους υποψήφιους υπουργούς του, η οποία θα συζητηθεί στο Κοινοβούλιο τις επόμενες ημέρες. Ενδιαφέρον έχει η επιλογή του για το τιμόνι του υπουργείου Εξωτερικών: ο πρώην πρεσβευτής του Ιράν στον ΟΗΕ Μοχάμαντ Γιαβάντ Ζαρίφ είναι παλιός γνώριμος τόσο του αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν όσο και του υπουργού Αμυνας Τσακ Χέιγκελ. Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, αυτός ο διορισμός ίσως δείχνει την πρόθεση του Ροχανί να ξεπεραστεί το αδιέξοδο μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον.

Οποιαδήποτε αλλαγή στην πολιτική έναντι της Δύσης πάντως, θα πρέπει να εγκριθεί από τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη της χώρας Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος το Σάββατο στη διάρκεια ειδικής τελετής επιβεβαίωσε την εκλογή του Ροχανί ως έβδομου Προέδρου της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Πάντως, χθες, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνεργασθούν με τη νέα κυβέρνηση του Ιράν, «η οποία αποτελεί ευκαιρία για την αντιμετώπιση της βαθιάς ανησυχίας της διεθνούς κοινότητας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν».

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Πλήθος προκλήσεων αντιμετωπίζει ο Ροχανί, ο οποίος υπήρξε επικεφαλής των πυρηνικών διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ. Μπροστά του δεν έχει μόνο την εξομάλυνση των σχέσεων αλλά και την αντιμετώπιση μιας δεινής οικονομικής κατάστασης. «Ο λαός ζήτησε αλλαγή και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, θέλει να ζήσει καλύτερα», είπε ο Ροχανί αντιμετωπίζοντας το κύριο ζήτημα που απασχολεί την ιρανική κοινωνία. Οι κυρώσεις έχουν περιορίσει τις πετρελαϊκές εξαγωγές και έχουν περιορίσει την ικανότητα του Ιράν να μεταφέρει χρήματα στο εξωτερικό. Ολο αυτό έχει επιδεινωθεί από τις μεγάλες σπατάλες του αποχωρούντος προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Στο μεγαλύτερο μέρος των δύο τετραετών θητειών του Αχμαντινετζάντ η μεγάλη εισροή δολαρίων και ευρώ οδήγησε σε πλήθος εισαγωγών ξένων προϊόντων –από παγωτά έως Πόρσε. Ομως αυτήν τη στιγμή, η οικονομική κατάσταση του Ιράν είναι η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών με τον πληθωρισμό να καλπάζει.

Τα σημάδια βρίσκονται παντού. Λόγω έλλειψης χρημάτων, η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου του Ιράν ακύρωσε ταξίδι προετοιμασίας στην Πορτογαλία. Δάσκαλοι και καθηγητές στην Τεχεράνη περιμένουν τον μισθό τους, ο οποίος ανεξήγητα καθυστέρησε να καταβληθεί κατά μία εβδομάδα. Οι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι λόγω έλλειψης ξένου συναλλάγματος, οι εισαγωγές τροφίμων και φαρμάκων έχουν καθυστερήσει τρεις εβδομάδες.

Τα δύο θέματα, το πυρηνικό και το οικονομικό, είναι βέβαια αλληλένδετα και πλέον δεν είναι λίγοι, ακόμη και έγκυροι πολιτικοί και καθηγητές, όσοι κάνουν έκκληση για επιστροφή του Ιράν στη διεθνή κοινότητα. Μέσα σε αυτή την κατάσταση η επιλογή του Ροχανί για το τιμόνι του υπουργείου Πετρελαίου δεν φαίνεται τυχαία. Ο Μπιτζάν Ζανγκανέχ βρισκόταν στην ίδια θέση μεταξύ 1997 και 2005, υπό τον μεταρρυθμιστή πρώην πρόεδρο Μοχάμαντ Χαταμί και είχε βοηθήσει να προσελκυσθούν πολλά δισεκατομμύρια από ξένες επενδύσεις στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αν εξομαλυνθεί η κρίση, το ίδιο ελπίζει να συμβεί και τώρα…