Μάλλον δεν είναι ακριβώς αυτό που έχουν στο μυαλό τους οι θιασώτες της άμεσης δημοκρατίας. Γεγονός είναι, πάντως, ότι οι ελβετοί πολίτες θα επιλέξουν τον νέο τους εθνικό ύμνο μέσα από μια διαδικασία που θυμίζει τον τηλεοπτικό διαγωνισμό ταλέντων «X-Factor». Ο σημερινός εθνικός ύμνος θεωρείται από πολλούς ανιαρός και παλιομοδίτικος, μια διασταύρωση «εκκλησιαστικού ύμνου και μετεωρολογικού δελτίου» καθώς οι βασικές του αναφορές είναι ο Θεός και ο καιρός των Αλπεων.

Η Ελβετική Εταιρεία Δημόσιας Ωφέλειας, φορέας επιφορτισμένος με την προστασία των παραδοσιακών αξιών και της ελβετικής ταυτότητας, ζήτησε προτάσεις για τους νέους στίχους και τη νέα μουσική. Οι προτάσεις θα εξετασθούν από μια επιτροπή στην οποία θα εκπροσωπούνται τα 26 καντόνια της χώρας από προσωπικότητες της πολιτικής, του επιχειρηματικού κόσμου, της βιομηχανίας της διασκέδασης, του ποδοσφαίρου και των φιλαρμονικών των δήμων. Από τις προτάσεις που θα κατατεθούν, οι δέκα θα περάσουν στον τελικό γύρο.

Ο νικητής θα αναδειχθεί έπειτα από τηλεοπτική ψηφοφορία. Ενας από τους όρους που έχει τεθεί προς τους υποψηφίους είναι να συνθέσουν μια μουσική στην οποία θα αναγνωρίζεται το παλιό μοτίβο. Ο νέος ύμνος θα μεταφραστεί στις τέσσερις επίσημες γλώσσες της Ελβετίας (γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά και ρομανσικά). Ο τελικός κριτής θα είναι πάντως η κυβέρνηση που θα αποφασίσει εάν ο νέος ύμνος θα αντικαταστήσει τον παλαιό το 2015. Ο σημερινός με τη σειρά του είχε αντικαταστήσει το 1961 έναν παλαιότερο τον οποίο πολλοί μπέρδευαν με τον αγγλικό ύμνο.