Ποινικές διώξεις, με τις κατηγορίες της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, με σκοπό την τέλεση κακουργηματικών πράξεων άσκησε το Σάββατο ο εισαγγελέας Ηρακλείου σε πέντε από τους 13 συλληφθέντες που φέρονται, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης, που αφορούσε κυρίως σε υποθέσεις ναρκωτικών.

Στους υπόλοιπους ο εισαγγελέας άσκησε ποινικές διώξεις για αγορά και πώληση ναρκωτικών ουσιών, μέσω εγκληματικής οργάνωσης. Και οι 13 προσήχθησαν, από το πρωί, στον εισαγγελέα Ηρακλείου, κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας και η διαδικασία ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ, αφού συνοδευόταν από ογκώδη δικογραφία περίπου 5.500 σελίδων ενώ όλοι τους πήραν προθεσμία και αναμένεται να απολογηθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Η πολυμελής εγκληματική οργάνωση, που μετέφερε μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών στη χώρα από την Αλβανία και στη συνέχεια τις διακινούσε σε περιοχές της Κρήτης εξαρθρώθηκε, την Παρασκευή, μετά από μια συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση.

Κατά την επιχείρηση συνελήφθησαν συνολικά 13 άτομα, απ’ τα οποία 12 Έλληνες και ένας Αλβανός ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 42 άτομα, από τα οποία τρία βρίσκονται προφυλακισμένα για υπόθεση κατοχής 16 κιλών χασίς 16 τον Ιούνιο 2013.

Στο πλαίσιο των ερευνών, κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων ποσότητες ακατέργαστης και κατεργασμένης κάνναβης, περίπου ενός κιλού, δενδρύλλια κάνναβης, ποσότητα κοκαΐνης, ναρκωτικά δισκία, 4 όπλα, 35 κινητά τηλέφωνα, πλήθος καρτών SIM καθώς και βιβλιάρια καταθέσεων.

Ακόμη κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 8.685,00 ευρώ, ως προερχόμενο από εμπορία ναρκωτικών ουσιών καθώς επίσης και πέντε 5 αυτοκίνητα -3 Ι.Χ.Φ. και 2 Ι.Χ.Ε.- ως μέσα διευκόλυνσης και μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών.

Τα κατασχεθέντα όπλα και πειστήρια παραδόθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας, για περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις.

Η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούνταν το τελευταίο τετράμηνο στην ευρύτερη περιοχή του νομού Ηρακλείου και σε γειτονικούς νομούς ενώ, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., διέθετε άρτια ιεραρχική δομή και τα μέλη της δρούσαν με διακριτούς ρόλους.

Τα μέλη της διακινούσαν ένα κιλό χασίς την ημέρα, όπως έδειξαν τα στοιχεία από την αποκρυπτογράφηση των τηλεφωνικών τους συνδιαλέξεων. Χαρακτηριστικά της δράσης των μελών της εγκληματικής οργάνωσης είναι η εισαγωγή ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης, κυρίως από την Αλβανία, κατά τη διάρκεια των οποίων λαμβάνονταν ιδιαίτερα μέτρα προστασίας των μεταφορών ενώ οι εκτιμήσεις της ΕΛΑΣ είναι ότι από τις παράνομες δραστηριότητες τους έχουν αποκομίσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Το προανακριτικό έργο διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου ενώ εξετάζεται η συμμετοχή των συλληφθέντων και σε άλλες παράνομες πράξεις.