Διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης της Αιγύπτου είχαν τις τελευταίες ώρες στο Κάιρο υψηλόβαθμοι αμερικανοί και ευρωπαίοι απεσταλμένοι, συνιστώντας την αποφυγή περαιτέρω αιματοχυσίας στη βορειοαφρικανική χώρα.

Στο υπουργείο Εξωτερικών, ο υπουργός Νάμπιλ Φάχμι είχε συνομιλίες με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ουΐλιαμ Μπερνς, την αμερικανίδα πρέσβειρα Αν Πάτερσον, τον ειδικό απεσταλμένο της Ε.Ε. Μπερναρντίνο Λήον, επί περίπου μια ώρα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ΜΕΝΑ.

Σε όλους τους συνομιλητές παρασχέθηκε διαβεβαίωση ότι η μεταβατική κυβέρνηση προτίθεται να διοργανώσει βουλευτικές εκλογές - περίπου μετά από ένα εξάμηνο όπως έχει ήδη ανακοινωθεί - αφού θα έχει δημιουργηθεί κλίμα εθνικής συμφιλίωσης και υπό τον απαράβατο όρο ότι οι ενδιαφερόμενοι θα απέχουν από τη βία και την παρότρυνσή της.
Όμως, τονίστηκε σε όλους ανεξαιρέτως τους επισκέπτες ότι «οι τελικές αποφάσεις είναι το προνόμιο της κυβέρνησης».

Οι συνομιλητές ζήτησαν, από την πλευρά τους, από την κυβέρνηση να φροντίσει, να μην παραταθεί η αιματοχυσία.

Ο στρατηγός Χάνι Αμπντελ Λατίφ εξ ονόματος της κυβέρνησης δεσμεύθηκε με τηλεοπτικό μήνυμα ότι, δεν θα καταδιωχθούν από τα σώματα ασφάλειας όσοι οπαδοί του Μόρσι με ειρηνικό τρόπο εγκαταλείψουν τους δημόσιους χώρους, όπου παραμένουν διαμαρτυρόμενοι για την ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου.

Κατηγόρησε ευθέως την Μουσουλμανική Αδελφότητα ότι χειραγωγεί σε ό,τι αφορά την ψυχολογία τους τούς διαδηλωτές. Αποχωρείστε από τους τόπους δημόσιας συνάθροισης και ενσωματωθείτε στη νέα πολιτική δημοκρατική διαδικασία στην Αίγυπτο, συνέστησε στους διαδηλωτές ο στρατηγός Λατίφ στο ίδιο μήνυμα. Ξεκαθάρισε, δε, ότι θα διωχθούν μόνο όσοι εμπλέκονται σε τέλεση διαφόρων εγκλημάτων και αδικημάτων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από