Κλιμάκωσαν την πίεση που ασκούν στον Πρόεδρο της Ιταλίας και στην κυβέρνηση συνασπισμού οι κοινοβουλευτικοί του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL), έπειτα από συνάντησή τους με τον ηγέτη τους Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που καταδικάστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας για φορολογικές απάτες.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Agi, έθεσαν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών ομάδων του κεντροδεξιού κόμματος στη Βουλή και στη Γερουσία, τους Ρενάτο Μπρουνέτα και Ρενάτο Σκιφάνι αντίστοιχα, για να πιέσουν έτσι την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ιταλίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο να απονείμει χάρη στον Μπερλουσκόνι.

Ο Σκιφάνι διέψευσε ότι οι κοινοβουλευτικοί παραιτήθηκαν ήδη, προειδοποίησε όμως ότι αυτό θα συμβεί εάν δεν εισακουστούν.

Οι δυο εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών ομάδων φέρονται να σχεδιάζουν να μεταβούν το συντομότερο δυνατόν στο προεδρικό μέγαρο, προκειμένου να ζητήσουν από τον Ναπολιτάνο «να αποκατασταθεί η Δημοκρατία», πιθανόν με την απονομή χάριτος στον ηγέτη του PdL.

Ωστόσο πηγές που πρόσκεινται στην προεδρία διεμήνυσαν ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο ορίζει με σαφήνεια ποια πρόσωπα μπορούν να υποβάλουν αίτημα για την απονομή χάριτος και υπό ποίες συνθήκες – κάτι που ερμηνεύθηκε από πολιτικούς παρατηρητές ως μια έμμεση προειδοποίηση από μέρους του Ναπολιτάνο πως ένα τέτοιο αίτημα δεν μπορεί να υποβληθεί από τους επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του PdL και δεν μπορεί να απονεμηθεί χάρη στον ηγέτη της κεντροδεξιάς πριν ολοκληρωθούν οι εκκρεμείς δίκες του.

Ο Μπρουνέτα δήλωσε όμως σιβυλλικά πως «εάν το αίτημα απονομής χάριτος δεν γίνει δεκτό, ξέρουμε τι να κάνουμε για να αποκατασταθεί η δημοκρατία».

Την Πέμπτη, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο επικύρωσε την απόφαση του εφετείου του Μιλάνου, την καταδίκη του Μπερλουσκόνι σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση, τα τρία εκ των οποίων παραγράφονται.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ANSA, η αστυνομική διεύθυνση του Μιλάνου ακύρωσε ήδη την ισχύ του διαβατηρίου του Μπερλουσκόνι.

Ο Μπερλουσκόνι έχει περιθώριο μέχρι τα μέσα του Οκτωβρίου για να ενημερώσει το δικαστήριο του Μιλάνου αν θέλει να εκτίσει τον ένα χρόνο φυλάκισης σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Η γερουσία της Ρώμης, με ψήφο της αρμόδιας επιτροπής και της ολομέλειάς της, καλείται να εκφραστεί σχετικά με την έκπτωση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από το αξίωμα του γερουσιαστή ή μη, όπως προβλέπει σχετικός νόμος της κυβέρνησης Μόντι, ο οποίος ψηφίσθηκε πέρυσι.

Ο γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Γκουλιέλμο Επιφάνι έκανε σαφές ότι οι βουλευτές και οι γερουσιαστές της πολιτικής του δύναμης θα ψηφίσουν υπέρ της έκπτωσης του Μπερλουσκόνι από το αξίωμά του.

Ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι, κατά την συνάντησή του με τους κοινοβουλευτικούς του κόμματός του, αξίωσε νωρίτερα άμεση μεταρρύθμιση του συστήματος δικαιοσύνης ή πρόωρες εκλογές.

Ο Μπερλουσκόνι φέρεται να είπε στους κοινοβουλευτικούς του ότι «εάν δεν υπάρξει μεταρρύθμιση του συστήματος δικαιοσύνης, είμαστε έτοιμοι για νέες εκλογές».

Ο Μπερλουσκόνι επανέλαβε, σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση RAI, ότι «η καταδίκη του ήταν εντελώς αβάσιμη κι έχει ως αποκλειστικό στόχο τον εξοστρακισμό του από την δημόσια ζωή» της Ιταλίας.