Πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό στην Τουρκία οι αναφορές στον Τζορτζ Οργουελ, τον Αλντους Χάξλεϊ, την αστυνομία της σκέψης, καθώς ο ένας μετά τον άλλον οι δημοσιογράφοι απολύονται, συνήθως έπειτα από «δημόσια καταγγελία» του Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν. Τουλάχιστον 72 δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη δουλειά τους έπειτα από παρέμβαση της κυβέρνησης, σύμφωνα με την καταγγελία του συνδικαλιστικού οργάνου τους, ενώ και ο διευθυντής της εφημερίδας «Μιλιέτ» αποχώρησε μην αντέχοντας τις πιέσεις από το κυβερνητικό επιτελείο, όπως κατήγγειλε. Ο Ντέρια Σαζάκ βρισκόταν στη θέση του διευθυντή της κεντρώας εφημερίδας μόλις 9 μήνες και είχε διορισθεί εκεί έναν χρόνο αφότου ο όμιλος Ντογκάν πούλησε τη «Μιλιέτ» μαζί με την εφημερίδα «Βατάν» σε άλλη εκδοτική επιχείρηση. Πριν από μερικούς μήνες, διέρρευσε από την εφημερίδα ένα έγγραφο που λέγεται πως έχει συνταχθεί κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης συνάντησης τον Φεβρουάριο μεταξύ του φυλακισμένου ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν και τριών κούρδων βουλευτών στις φυλακές του Ιμραλί, στο πλαίσιο των ειρηνευτικών συνομιλιών με την κυβέρνηση. Ο Ερντογάν κατήγγειλε το δημοσίευμα, απαιτώντας να μάθει την πηγή. Η εφημερίδα απέλυσε έναν από τους σημαντικότερους αρθρογράφους της, τον Χασάν Τζεμάλ, αρνούμενη να δημοσιεύσει κείμενό του στο οποίο στήριζε την απόφαση της διεύθυνσης να δημοσιοποιήσει το κείμενο του Ιμραλί –μια απόφαση που προκάλεσε ρήξη μεταξύ των διευθυντικών στελεχών.

Πρόσφατα, άλλος ένας διακεκριμένος δημοσιογράφος της, ο Τσαν Ντουντάρ, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εφημερίδα «λόγω των κειμένων του για τα γεγονότα στο Πάρκο Γκεζί και τις εξελίξεις στην Αίγυπτο». Η τουρκική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά και όσα γράφονται για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος επανειλημμένα είχε δηλώσει ότι πρότυπό του θεωρεί τον Ταγίπ Ερντογάν και όσα έκανε εκείνος στη χώρα του για να προωθήσει το Ισλάμ.

Επειτα από όλα αυτά ο Σαζάκ αποφάσισε να παραιτηθεί από τη διεύθυνση της εφημερίδας την οποία ανέλαβε ο Φικρέτ Μπιλά, ένας από τους πλέον έμπειρους πολιτικούς συντάκτες ο οποίος θεωρείται ότι έχει την έγκριση του Ερντογάν. Η πίεση της κυβέρνησης στα τουρκικά ΜΜΕ είναι τόσο μεγάλη ώστε δικαίως προκάλεσε την μήνιν των διαδηλωτών τον Ιούνιο όταν πολλά μέσα δεν ανέφεραν τη βίαιη επίθεση της Αστυνομίας στους χιλιάδες διαδηλωτές που ζητούσαν να μην καταστραφεί το Πάρκο Γκεζί. Κάποια τηλεοπτικά δίκτυα, που την ώρα των επεισοδίων έδειχναν εκπομπές μαγειρικής ή ντοκιμαντέρ για τους πιγκουίνους, ζήτησαν αργότερα συγγνώμη και προχώρησαν λόγω της λαϊκής κατακραυγής σε μια περιορισμένη παρουσίαση των αιτημάτων των διαδηλωτών.

Εν τω μεταξύ οι εκδοτικές επιχειρήσεις αλλάζουν χέρια συνέχεια και πηγαίνουν σε φίλα προσκείμενους στην κυβέρνηση. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, πριν από μερικές ημέρες, η πώληση από το Συμβούλιο Κεφαλαιαγοράς έναντι 60 εκατομμυρίων δολαρίων της εφημερίδας «Ακσάμ» και του τηλεοπτικού καναλιού SkyTurk360 –τα οποία κρατούσαν κριτική στάση απέναντι στην κυβέρνηση και είχαν κατασχεθεί για χρέη του ιδιοκτήτη τους –στην κοινοπραξία η οποία κέρδισε τον διαγωνισμό για το τρίτο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, πλειοδοτώντας με το ποσό των 22 δισ. ευρώ.