Το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας επιβεβαίωσε ότι μειονότητες που ζουν στη χώρα – μεταξύ τους και οι Ελληνες – έχουν ένα «μυστικό κωδικό γένους» ανάλογα με το σε ποια κοινότητα ανήκουν. Αυτή η πληροφορία χρησιμοποιείται από το υπουργείο Παιδείας.

Την αποκάλυψη είχε κάνει το περιοδικό Agos που είχε δημοσιεύσει επίσημο έγγραφο της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης της Κωνσταντινούπολης, το οποίο παραδέχεται την ύπαρξη των κωδικών στα κρατικά μητρώα για τον διαχωρισμό των μη μουσουλμάνων πολιτών της Τουρκίας.

Το ζήτημα αποκαλύφθηκε όταν μητέρα θέλησε να εγγραφεί το παιδί της σε αρμενικό νηπιαγωγείο και η Διεύθυνση Εκπαίδευσης ζήτησε να επιβεβαιώσει η μητέρα ότι φέρει τον κωδικό «2» στο μητρώο της, προκειμένου να βεβαιωθεί ότι δεν έχει αλλάξει θρήσκευμα. Οι Ελληνες έχουν τον αριθμό «1», οι Αρμένιοι το «2», οι Εβραίοι το «3», ωστόσο άλλες μειονοτικές ομάδες δεν καταγράφονται με ειδικό κωδικό.

Πρόκειται για τακτική που εφαρμόζεται σύμφωνα με τους όρους της Συνθήκης της Λωζάνης.

Η Συνθήκη προβλέπει ότι μόνο τα παιδιά των μειονοτικών μπορούν να φοιτούν σε μειονοτικά σχολεία. Η ύπαρξη των κωδικών διευκολύνει τους μειονοτικούς να ασκούν τα δικαιώματά τους, υποστηρίζουν Τούρκοι αξιωματούχοι.

Βουλευτές αντιπολιτευόμενων κομμάτων καταδίκασαν την πρακτική και δεσμεύτηκαν να φέρουν το θέμα στην Εθνοσυνέλευση, ζητώντας και από τον αρμόδιο υπουργό να πάρει θέση.