Με την παρουσίαση πριν από λίγες ημέρες του Ατλαντα, του ανθρωποειδούς ρομπότ με την ευφυΐα και τη σωματική ικανότητα μωρού ενός έτους, ανατέλλει η εποχή του Robo sapiens στη ρομποτική και στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, εκτιμούν οι επιστήμονες.

Το μεγαλόσωμο ανθρωπόμορφο ρομπότ εφοδιασμένο με λέιζερ και στερεοσκοπική όραση είναι προπομπός μιας στρατιάς ομοίων του, που σχεδιάζονται στα επιστημονικά εργαστήρια για να αναλαμβάνουν αποστολές επικίνδυνες ή αδύνατες για τον άνθρωπο, όπως είναι ο καθαρισμός πυρηνικών εγκαταστάσεων έπειτα από ατύχημα.

Το ρομπότ σχεδιάστηκε για ένα διαγωνισμό του αμερικανικού Πενταγώνου, στον οποίο οι ειδικοί μαθαίνουν στον Ατλαντα να ανοίγει και να κλείνει βαλβίδες, διακόπτες και πόρτες, να θέτει σε λειτουργία βαριά μηχανήματα και να κινείται σε ανώμαλο έδαφος. Η ομάδα που θα κερδίσει θα αμειφθεί με δύο εκατ. δολάρια.

Για μερικούς, ο Ατλας είναι ένα γιγαντιαίο βήμα προς την εποχή των ανθρωπόμορφων ρομπότ.

«Μια νέα εποχή αρχίζει, αυτή του Robo sapiens», λέει ο Γκάρι Μπράντσκι, ειδικός στην τεχνητή ευφυΐα στη Σίλικον Βάλεϊ. Τώρα, οι υπολογιστές απέκτησαν πόδια και κάνουν τα πρώτα τους βήματα.

Φυσικά η χρήση τους δεν θα περιοριστεί σε επικίνδυνες αποστολές, αλλά θα εξαπλωθεί και στην καθημερινή μας ζωή. Τα ανθρωπόμορφα ρομπότ θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως υπάλληλοι σε εμπορικά κέντρα, ως βοηθοί ηλικιωμένων κ.λπ.

«Πριν από μερικές εβδομάδες, 19 πυροσβέστες κάηκαν στην Αριζόνα. Πολλοί από εμάς βλέπουμε τέτοια γεγονότα και σκεφτόμαστε πώς θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε αυτή την τεχνολογία σε διάφορες δραστηριότητες με καλύτερα αποτελέσματα και μεγαλύτερη ασφάλεια», επισημαίνει ο Τζιλ Πρατ, υπεύθυνος προγράμματος στην υπηρεσία αμυντικών ερευνητικών προγραμμάτων του Πενταγώνου. Ο Πρατ λέει επίσης ότι ο Ατλας έχει τη νοημοσύνη μωρού ενός έτους. «Σε αυτή την ηλικία το παιδί μόλις που περπατάει και πέφτει συνέχεια. Σε αυτό ακριβώς το στάδιο βρίσκεται και ο Ατλας. Το ρομπότ όμως έχει την ικανότητα να μάθει και να φτάσει γρήγορα στο επίπεδο νοημοσύνης ενός δίχρονου παιδιού».

Τον Ατλαντα σχεδίασε η εταιρεία Boston Dynamics. Είναι κατασκευασμένος από αλουμίνιο που χρησιμοποιείται στα αεροσκάφη και τιτάνιο και ζυγίζει 150 κιλά.

Εξι τέτοια ρομπότ θα δοθούν σε ομάδες που επιλέχθηκαν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό του Πενταγώνου που θα γίνει του χρόνου και θα αφορά μια επιχείρηση διάσωσης. Πρόκειται για επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ανθρώπινης και Μηχανικής Γνώσης στη Φλόριδα, το ΜΙΤ στη Μασαχουσέτη, το TracLabs στο Τέξας, το Εργαστήριο Πυραυλικής Προώθησης της ΝΑSΑ στην Καλιφόρνια και το Πολυτεχνείο της Βιρτζίνια.

Στον διαγωνισμό θα λάβουν μέρος επίσης ομάδες που ετοιμάζουν άλλα ρομπότ.

Made in Japan

Το πρώτο πειραματικό ανθρωπόμορφο ρομπότ στην Ιστορία είναι το Wabot-1 που παρουσίασανοι Ιάπωνες το 1973