Σε μερικές εβδομάδες η Ουρουγουάη θα γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο η οποία όχι μόνο θα αποποινικοποιήσει την καλλιέργεια και την κατοχή μαριχουάνας, αλλά και θα ελέγχει την παραγωγή και την εμπορία της. Τα μέλη της Βουλής υπερψήφισαν το βράδυ της Τετάρτης την πρόταση της κυβέρνησης για τη δημιουργία μιας νόμιμης και ελεγχόμενης από το κράτος αγοράς μαριχουάνας, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο στον Πρόεδρο της χώρας Χοσέ Μουχίκα την πρώτη νίκη του στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τη μάστιγα των ναρκωτικών με εναλλακτικούς τρόπους.

Επειτα από 13 ώρες αγορεύσεων και ακολουθώντας την κομματική γραμμή, τα 50 μέλη του κυβερνώντος συνασπισμού Διευρυμένο Μέτωπο υπερψήφισαν την πρόταση εξασφαλίζοντας μια ισχνή πλειοψηφία επί των 96 βουλευτών που ήταν παρόντες κατά τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Για να εγκριθεί οριστικά η πρόταση είναι απαραίτητο να περάσει και από τη Γερουσία. Αλλά εκεί ο συνασπισμός του Μουχίκα κατέχει περισσότερες έδρες, με αποτέλεσμα η υπερψήφισή της –τις επόμενες εβδομάδες –να θεωρείται δεδομένη.

Οταν εγκριθεί ο νόμος και η Ουρουγουάη γίνει το πρώτο κράτος παγκοσμίως που θα καλλιεργεί και θα διακινεί μαριχουάνα, οι ενήλικοι πολίτες της χώρας θα μπορούν να προμηθεύονται έως και 40 γραμμάρια μαριχουάνα τον μήνα από τα φαρμακεία, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί ένα μητρώο των χρηστών ώστε να ελέγχεται η συνολική ποσότητα που καταναλώνουν. Η μεταφορά, η καλλιέργεια και η πώληση μαριχουάνας δίχως την απαραίτητη κρατική άδεια θα εξακολουθούν να τιμωρούνται με ποινές φυλάκισης. Οσοι όμως από τους χρήστες έχουν τη συγκεκριμένη άδεια θα μπορούν να καλλιεργούν στο σπίτι τους έως και έξι φυτά τη φορά.

ΘΕΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ. «Μερικές φορές οι μικρές χώρες κάνουν μεγάλα πράγματα», δήλωσε ο Ιθαν Νέιντλμαν, εκτελεστικός διευθυντής της αμερικανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Συμμαχία για μια Πολιτική για τα Ναρκωτικά. «Αυτή η τολμηρή κίνηση της Ουρουγουάης προσφέρει περισσότερα από ό,τι τα μέτρα της Ουάσιγκτον ή του Κολοράντο», όπου πρόσφατα αποποινικοποιήθηκε η χρήση της μαριχουάνας. «Παρέχει ένα μοντέλο για τη νόμιμη ρύθμιση της χρήσης και της διακίνησης μαριχουάνας, το οποίο θα λάβουν υπόψη τους και άλλες χώρες, δημιουργώντας ένα προηγούμενο το οποίο θα ενθαρρύνει και άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νέιντλμαν.

Οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού ισχυρίζονται ότι ο έλεγχος της αγοράς μαριχουάνας από το κράτος θα εξαφανίσει από τους δρόμους τους παράνομους διακινητές που δουλεύουν για λογαριασμό των μεγαλεμπόρων ναρκωτικών, ενώ παράλληλα θα απαλείψει και ένα νομικό οξύμωρο που ισχύει σήμερα στη χώρα: η χρήση μαριχουάνας είναι νόμιμη, ενώ η πώληση, η κατοχή και η καλλιέργειά της είναι παράνομες. Σύμφωνα με τον Σεμπαστιάν Σαμπίνι, μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού, «αυτός ο νόμος δεν προωθεί την κατανάλωση, απλώς τη ρυθμίζει».

Χοσέ Μουχίκα

Από τον Νοέμβριο του 2009, όταν ο πρώην αντάρτης των Τουπαμάρος Χοσέ Μουχίκα εξελέγη Πρόεδρος της Ουρουγουάης, αυτή η μικρή χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει μετατραπεί σ’ ένα πρότυπο κοινωνικό εργαστήριο. Ο νόμος για τη δημιουργία μιας νόμιμης αγοράς μαριχουάνας, η προστασία του δικαιώματος των γυναικών στην έκτρωση, η νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και η πράσινη ανάπτυξη είναι μερικές από τις πρωτοβουλίες που πήρε.