Η ισπανική κυριαρχία στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο είναι απόλυτη. Δεν είναι μόνο η μεγάλη εθνική ομάδα, η παρέα των Τσάβι, Ινιέστα, Κασίγιας, που πρωταγωνιστεί σε παγκόσμιο αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και οι μικρές εθνικές που κατακτούν τίτλους με πιο πρόσφατο το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 21 χρόνων στο Ισραήλ.

Η ισπανική εφημερίδα «Σπορτ» αναφέρθηκε σε «μαζική φυγή ποδοσφαιριστών», διαπιστώνοντας ότι αρκετοί παίκτες, μεταξύ των οποίων και πρωτοκλασάτοι διεθνείς, έχουν αποχωρήσει και αγωνίζονται σε άλλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Από τη μία είναι η οικονομική κρίση που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους περισσότερους συλλόγους Α’ και Β’ κατηγορίας και από την άλλη η έλλειψη ανταγωνισμού σε ένα πρωτάθλημα που τα τελευταία χρόνια είναι υπόθεση δύο ομάδων, της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ Μαδρίτης.

Οι περισσότεροι Ισπανοί δεν απομακρύνονται πολύ από την Ιβηρική Χερσόνησο, απλώς περνούν το κανάλι της Μάγχης και καταλήγουν στην Πρέμιερ Λιγκ, την πλέον οικονομικά ισχυρή αγορά του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Συνολικά 31 ποδοσφαιριστές από την Ισπανία αγωνίζονται στο αγγλικό πρωτάθλημα, ενώ δεύτερη χώρα σε ισπανούς παίκτες είναι η Ελλάδα!

Και αυτό αφού 27 Ισπανοί αγωνίζονται αυτή τη στιγμή σε ελληνικούς συλλόγους της Σούπερ Λίγκας.

Γενικά, περισσότεροι από 90 ισπανοί ποδοσφαιριστές έχουν βρει στέγη σε δέκα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Η Αγγλία, λοιπόν, έχει τα καλύτερα λιμάνια για τους Ισπανούς.

Οπως κάθε καλοκαίρι δε, έτσι και φέτος τη Μάγχη πέρασαν κι άλλοι παίκτες. Η Μάντσεστερ Σίτι επιτέθηκε και πάλι στην ισπανική αγορά και στόχευσε με επιτυχία στη Σεβίλλη, αποκτώντας τους Αλβάρο Νεγρέδο και Χεσούς Νάβας. Η Σίτι έχει αυτήν τη στιγμή στο ρόστερ της και άλλους δύο Ισπανούς. Τον Νταβίντ Σίλβα και τον Τσάβι Γκαρσία.

Παράδοση στους ισπανούς ποδοσφαιριστές έχει και η Λίβερπουλ, από την εποχή που στον πάγκο της βρισκόταν ο Ράφα Μπενίτεθ. Με περίπου τον ίδιο τρόπο κινείται και ο νυν προπονητής Μπρένταν Ρότζερς. Και αυτήν τη φορά φαίνεται πως πέτυχε λαβράκι αφού έφερε στο Ανφιλντ τον επιθετικό Ιάγο Ασπάς δίνοντας 10 εκατ. ευρώ στη Θέλτα. Και ο 25χρονος Ισπανός τον έχει έως τώρα δικαιώσει αφού έχει σκοράρει σχεδόν σε όλα τα φιλικά παιχνίδια!

Ο Μπενίτεθ ήταν από τους πρώτους που εμπιστεύθηκαν ισπανούς ποδοσφαιριστές. Κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ με τη Λίβερπουλ το 2005, έχοντας στο ρόστερ ποδοσφαιριστές όπως οι Τσάμπι Αλόνσο, Λουίς Γκαρσία ενώ αργότερα έφερε τους Μοριέντες, Τόρες και Ρέινα.

Ο Χουάν Μάτα και ο Φερνάντο Τόρες είναι βασικοί στην Τσέλσι. Ο Τόρες μάλιστα κόστισε περισσότερο από 50 εκατ. ευρώ στον ιδιοκτήτη της Τσέλσι, τον Ρόμαν Αμπραμόβιτς.

Την προτίμησή του σε ισπανούς ποδοσφαιριστές έχει δείξει και ο Αρσέν Βενγκέρ στην Αρσεναλ, αφού έχει βασικούς τον έμπειρο Αρτέτα (πρώτη τον είχε ανακαλύψει η Εβερτον) και τον Καθόρλα, μεσοεπιθετικό που δεν χρειαζόταν η Ρεάλ Μαδρίτης! Ο Καθόρλα στην περυσινή πρώτη του χρονιά στο Εμιρέιτς έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις και δικαίωσε τον αλσατό τεχνικό.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει εμπιστευθεί τη θέση του τερματοφύλακα σε έναν Ισπανό. Ο Νταβίντ Ντε Χέα ήταν επιλογή του σερ Αλεξ Φέργκιουσον, ο οποίος τον εμπιστεύθηκε και τον καθιέρωσε. Ο Ντε Χέα δεν είναι βέβαια πάντα σταθερός, έχει όμως κάνει και εξαιρετικά παιχνίδια δίνοντας βαθμούς

στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

«Χρυσάφι» χτύπησε και η Σουόνσι, η οποία απέκτησε τον Μίτσου από τη Ράγιο Βαγιεκάνο έναντι μόλις 2,5 εκατ. ευρώ! Πέρυσι μάλιστα στην πρώτη του χρονιά στην Πρέμιερ Λιγκ έκανε «πράγματα και θαύματα», σημειώνοντας 22 γκολ! Η ουαλική ομάδα ήδη φρόντισε να τον «δέσει» με τετραετές συμβόλαιο.

Ποδοσφαιριστές από την Ισπανία, εκτός από την Πρέμιερ Λιγκ και την Ελλάδα, θα συναντήσουμε ακόμη σε Ιταλία, Γερμανία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Σκωτία, Ρωσία, ακόμη και στην Τουρκία, όπου βρίσκεται ένας γνώριμος στους έλληνες φιλάθλους, ο Αλμπερτ Ριέρα, ο οποίος είχε αγωνιστεί και στον Ολυμπιακό. Ο Ριέρα είχε πάει στους Ερυθρολεύκους από τη Λίβερπουλ και τελικά παραχωρήθηκε ύστερα από έναν χρόνο στη Γαλατάσαραϊ.

Επίσης, ένα από τα «καλά» ονόματα που έχουν μεταγραφεί στην Ιταλία είναι ο επιθετικός Φερνάντο Γιορέντε, ο οποίος από το Μπιλμπάο μετακόμισε στο Τορίνο και στη Γιουβέντους.