Μωσαϊκό διαφόρων τάσεων - με κυρίαρχο ρόλο στους προερχόμενους από τον χώρο του ΚΚΕ -  συνιστούν οι νέοι υπεύθυνοι των τομέων Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Στους 18 τομείς ανέλαβαν 19 επικεφαλής - 11 από την πλειοψηφία, 7 από την Αριστερή Πλατφόρμα και ένας από την Πλατφόρμα 2010. Εκτός από τους στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα που τοποθετήθηκαν στους τομείς Επικοινωνίας και Οργανωτικού, στελέχη μιλούσαν τώρα για το στοίχημα να επιτευχθούν οι ισορροπίες μεταξύ των υπόλοιπων τομεαρχών. Όπως επισημαινόταν, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβαδίσουν οι ηπιότερες φωνές για παράδειγμα του τομεάρχη Οικονομικής Πολιτικής, ο οποίος εμφανίζεται υπέρ πιο ρεαλιστικών θέσεων, με τους «σκληρούς» τομεάρχες της Εργατικής Πολιτικής ή της Συνδικαλιστικής Δράσης οι οποίοι προωθούν ριζοσπαστικότερες απόψεις. Υπάρχουν πάντως ακόμη εκκρεμότητες ως προς την κατανομή αρμοδιοτήτων καθώς δεν έχουν οριστεί οι υπεύθυνοι στους τομείς Παιδείας και Ευρωπαϊκής Πολιτικής.
Πάνος Σκουρλέτης
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΜΜΕ
 Στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε από την αρχή στο στενό του περιβάλλον και δεν ανήκει στην ίδια γενιά. Από τις «σκληρές» φωνές του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε από τους βασικούς πρωταγωνιστές ενάντια στον Νόμο 815, με σημείο εκκίνησης από τα μαθητικά του χρόνια την ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος. Τον ρόλο του εκπροσώπου Τύπου κατέχει τα τελευταία τρία χρόνια.
Ανδρέας Καρίτζης
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
 Πρόκειται για το δεξί χέρι του προέδρου του κόμματος, με τον οποίο συνδέεται και με προσωπική φιλία και ανήκουν στην ίδια γενιά. Υπήρξε από το 1999 μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας του ΣΥΝ και στη συνέχεια μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας. Από το 2008 ανέλαβε υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του κόμματος.
Γιάννης Μηλιός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
 Ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, έχοντας περάσει από την τριάδα των βασικών διαχειριστών της οικονομικής πολιτικής του κόμματος μαζί με τον Γιάννη Δραγασάκη και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αποτέλεσε κυρίαρχη επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, παρά τις ενστάσεις της ομάδας Λαφαζάνη, που επεδίωκε για τη θέση κάποιον με πιο «ριζοσπαστικές» απόψεις.
Πάνος Λάμπρου
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
 Με πορεία από την ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος και την ΑΚΟΑ και με τελευταίο σταθμό την Ανάσα, έχει δραστηριοποιηθεί ενεργά στην έκδοση της εφημερίδας «Εποχή» και σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλευρό διαφόρων κατηγοριών πολιτών από μετανάστες, άτομα με αναπηρία, κρατούμενους κ.ά. Είχε πρωτοστατήσει και στην πρωτοβουλία για τους γάμους ομοφυλοφίλων στην Τήλο.
Κώστας Ησυχος
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΜΥΝΑ- ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΗ
 Με καταβολές από την Αργεντινή - γεννήθηκε στο Μπουένος Αϊρες - και ενεργή ανάμειξη στην Επιτροπή για τους δολοφονημένους και εξαφανισμένους ελληνικής καταγωγής σε Αργεντινή και Χιλή, ήταν εκ των σχεδιαστών των επαφών του Αλέξη Τσίπρα στη Λατινική Αμερική. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Συνασπισμού και έχει θητεύσει στον ρόλο του υπεύθυνου εξωτερικής πολιτικής και στο παρελθόν.
Αντώνης Νταβανέλλος
ΚΙΝΗΜΑΤΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
 Συνδικαλιστής δημοσιογράφος με θέση στο ΑΠΕ, προέρχεται  από τη συνιστώσα της Διεθνιστικής Εργατικής Αριστεράς (ΔΕΑ), εντάχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και εκλέχθηκε μέλος της Γραμματείας. Σήμερα είναι στο πλευρό του Αριστερού Ρεύματος. Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ, ενώ η πρώτη του επαφή με την Αριστερά έγινε την περίοδο του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος.
Τάσος Κορωνάκης
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΥ
 Ανθρωπος του προέδρου, με τον οποίο συναντήθηκε στον χώρο της Αριστεράς στη διάρκεια του μαθητικού και φοιτητικού κινήματος τη δεκαετία του '90, έχει περάσει από τη θέση του γραμματέα της Νεολαίας Συνασπισμού. Ηταν υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος στις διαδοχικές αναμετρήσεις του 2012 και θεωρείται δεξί χέρι και πιθανός διάδοχος του γραμματέα Δημήτρη Βίτσα.
Αλέξης Μητρόπουλος
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
 Ο μοναδικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που επέλεξε να θέσει υποψηφιότητα για την Πολιτική Γραμματεία, καθώς οι υπόλοιποι φέρονται να αποφάσισαν να μοιραστούν ρόλοι και σε άλλα πρόσωπα του κόμματος και δεν συμμετείχαν στη διαδικασία. Είναι και ο μοναδικός εκπρόσωπος της πασοκογενούς σοσιαλιστικής συνιστώσας που εκλέχθηκε στη Γραμματεία και ανέλαβε τομέα.
Αλέκος Καλύβης
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
 Ο παλαίμαχος συνδικαλιστής της Αριστερής Πλατφόρμας τοποθετήθηκε σε ένα κρίσιμο πόστο, παρά το γεγονός πως οι αρχικές εκτιμήσεις ανέφεραν πως η επιλογή θα γινόταν από τους κόλπους της εσωκομματικής πλειοψηφίας. Προερχόμενος από το ΚΚΕ, με πολυετή θητεία στη διοίκηση της ΓΣΕΕ, είχε αναλάβει εκπρόσωπος Τύπου κατά την περσινή προεκλογική περίοδο.
Ρούντι Ρινάλντι  
Σόφη Παπαδόγιαννη
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  
Το δίδυμο που αναλαμβάνει τον τομέα αυτό προέρχεται από διαφορετικές τάσεις, με τον πρώτο να συγκαταλέγεται στην πλειοψηφία από πλευράς ΚΟΕ και τη δεύτερη στην Αριστερή Πλατφόρμα. Ο Ρούντι Ρινάλντι υπήρξε εκ των ιδρυτών της ΚΟΕ, και αρχικώς ήταν στους υποστηρικτές του πρώην προέδρου του κόμματος Αλέκου Αλαβάνου, ενώ η δεύτερη γυναίκα - επικεφαλής τομέα της Πολιτικής Γραμματείας Σόφη Παπαδόγιαννη προέρχεται από το ΚΚΕ.
Γιώργος Γαβρίλης
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
 Ο σκληρός επίσης του συνδικαλιστικού χώρου με θητεία στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ είναι γνωστός για τις άκαμπτες θέσεις του που θέλουν τα συνδικάτα «να ανασυγκροτούνται και να μάχονται κατά της επίθεσης στην εργατική τάξη». Με προϋπηρεσία στο ΚΚΕ, είναι σήμερα στο στρατόπεδο της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Μάνια Μπαρζέφσκι
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
 Ιδρυτικό στέλεχος της ομάδας Ρόζα, της πολιτικής κίνησης του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, η δημοσιογράφος είχε περάσει από την τροτσκιστική ΟΚΔΕ. Το 2002 είχε συλληφθεί στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ και είχε απελαθεί. Είχε πρωταγωνιστήσει στην υπόθεση της Υπατίας και σε άλλες ανάλογες δράσεις.
Κώστας Πουλάκης
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
 Ξεκινώντας από τη Νεολαία Ρήγα Φεραίου, υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη του Συνασπισμού και κινήθηκε στο στίγμα της Ανανεωτικής Αριστεράς και σήμερα είναι στους κόλπους της Πλατφόρμας 2010. Με επαγγελματική δραστηριοποίηση στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, ήταν υποψήφιος περιφερειάρχης του κόμματος στη Θεσσαλία στις εκλογές του 2010.
Χριστόφ. Παπαδόπουλος
ΘΕΩΡΙΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
 Μέλος στο παρελθόν της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΤΟΕ, ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία από το ΚΚΕ εσωτερικού, ακολούθησε την Ανανεωτική Αριστερά μετά τη διάσπαση και κατέληξε στην ΑΚΟΑ. Είναι από τα ιδρυτικά στελέχη του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, εκφράζει κατά καιρούς θέσεις που έχουν ενοχλήσει και το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Γιάννης Μπασκόζος
ΥΓΕΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ
 Από τον χώρο της πλειοψηφίας, ο γιατρός και πρώτος αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, έχει διατελέσει και στο παρελθόν μέλος της συντονιστικής γραμματείας του κόμματος και υπεύθυνος για την Υγεία καθώς και μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Συμβασιούχων Ιατρών ΙΚΑ Αττικής.
Στάθης Λεουτσάκος
ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
 Από το στρατόπεδο του Παναγιώτη Λαφαζάνη και ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Αριστερού Ρεύματος, ξεκίνησε από τους κόλπους του ΚΚΕ. Εχει περάσει από τον δήμο Πειραιά ως αντιδήμαρχος επί της θητείας Στέλιου Λογοθέτη, ενώ διετέλεσε και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.
Ερμίνα Κυπριανίδου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ -
ΝΕΟΛΑΙΑ
 Με αφετηρία την ΚΝΕ, συμμετείχε στον Συνασπισμό από την ίδρυσή του. Υπήρξε υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Αθήνας και εκ των ιδρυτικών μελών της Ανοικτής Πόλης, της δημοτικής κίνησης του κόμματος στην Αθήνα. Εχει ασχοληθεί με θέματα ισότητας των φύλων και φεμινιστικής πολιτικής και υπήρξε υπεύθυνη των οργανώσεων Αθήνας.
Τάσος Κανταράς
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
 Με καταγωγή από τη Χαλκιδική, ξεκίνησε την πολιτική ενασχόληση από τους κόλπους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος και σήμερα συγκαταλέγεται στο στρατόπεδο της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Είχε αναπτύξει συνδικαλιστική δράση στον ΟΤΕ όπου εργαζόταν και έχει διατελέσει και στο παρελθόν μέλος της Πολιτικής Γραμματείας.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από