Ο νέος κόσμος της 3D εκτύπωσης είναι σαν τη στιγμή που ένα καλειδοσκόπιο διαλύεται. Και οι λεπτές πρισματικές ψηφίδες του, αντί να σκορπιστούν στο έδαφος, μένουν κολλημένες μεταξύ τους εξαιτίας ενός ισχυρού μαγνητικού πεδίου που τις κρατά συνεκτικά γύρω από έναν αόρατο άξονα. Η τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης με τα διαφορετικά προγράμματα και τους μαθηματικούς αλγορίθμους σχηματίζουν άπειρες μορφές και τους δίνουν δυνατότητα να υπάρξουν στον χώρο. Η μοριακή βιολογία και η σύγχρονη ιατρική έχουν τη δυνατότητα να συνθέσουν πολλά και διαφορετικά μόρια πρωτεΐνης, ιστούς τεχνητού δέρματος, βλαστικά κύτταρα για τη δημιουργία αρτηριών, λοβών αυτιών, δοντιών και οργάνων προς μεταμόσχευση.

Η 3D πραγματικότητα πηγαίνει ακόμη πιο μακριά την καθημερινή μας ζωή. Σε κεντρικό σημείο του Λονδίνου, η εταιρεία imakr άνοιξε το πρώτο της κατάστημα από το οποίο διατίθενται οι εκτυπωτές της στους καταναλωτές για προσωπική δημιουργία. Δηλαδή για τη δημιουργία αντικειμένων που ικανοποιούν την επιθυμία του σύγχρονου ανθρώπου για «οτιδήποτε ξεχωριστά περιττό». Με τη μορφή παπουτσιών, κοσμημάτων, αξεσουάρ, χρηστικών εργαλείων. Οι αλγόριθμοι των μαθηματικών οδηγούν στην ικανοποίηση της φαντασίας. Κατευθύνουν τους 3D εκτυπωτές να παράγουν αντικείμενα που όμοιά τους δεν υπάρχουν πουθενά, αφού μπορούν να προέλθουν μόνο από τη φαντασία του καταναλωτή.

Η μόδα είναι το τελευταίο οχυρό που παραδόθηκε στην τεχνολογία του RPS (Rapid Prototyping System), σε συντομία 3D και πιο κατανοητά της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Η σημαντική αυτή «υποχώρηση», συνέβη με τις συλλογές της ολλανδέζας νέας σχεδιάστριας Ιρις Βαν Χέρπεν. Η οποία κατέφυγε στους υπολογιστές και στη συνεργασία με έναν αρχιτέκτονα για να σχεδιάσει στην οθόνη τις ιδέες της για ρούχα-μοντέρνα γλυπτά που η φόρμα τους μάλλον πλησιάζει την έννοια της πανοπλίας παρά του ρούχου. Οι πειραματισμοί της βγήκαν στην πασαρέλα χάρη στους ειδικούς 3D εκτυπωτές που, αντί για μελάνι, χρησιμοποιούν θερμοπλαστικό υλικό προσθέτοντας όγκο, ώστε η αφηρημένη φόρμα να ανασηκωθεί από την επίπεδη διάσταση της οθόνης και να βγει στο πραγματικό περιβάλλον μας.

Η επιτυχία της δουλειάς τής ολλανδέζας δημιουργού δεν έχει να κάνει μόνο με την πρωτοτυπία των σχεδίων της που θυμίζουν σταγόνες νερού που απλώνονται πάνω στο σώμα, σχηματισμούς αποικιών από κοράλλια, ηλεκτρικό ρεύμα που διαπερνά την ατμόσφαιρα στο σκοτάδι. Τα κομμάτια αυτά αποτελούν την αφήγηση μιας νέας πραγματικότητας που φτιάχνεται όχι από υφασμένα υλικά αλλά από εκτυπωμένα συστατικά. Τα οποία είναι τόσο εύκαμπτα και ανθεκτικά όσο χρειάζεται για να φορεθούν και για να μπουν στο πλυντήριο.