Τα μοντέρνα αυτοκίνητα έχουν υποστεί μετάλλαξη σε σχέση με τους προγόνους τους, καθώς πολλά πράγματα έχουν αλλάξει αναφορικά με το παρελθόν. Ας δούμε ορισμένα χαρακτηριστικά αξεσουάρ αυτοκινήτων τα οποία μας έχουν κουνήσει το… μαντίλι.

Οι χάρτες δεν έχουν εξαφανιστεί ακόμη πλήρως από τον εξοπλισμό των αυτοκινήτων μας, όμως βρίσκονται ένα βήμα πριν από την αχρηστία, καθώς τους αναπληρώνουν τα συστήματα πλοήγησης και τα smartphones που μας καθοδηγούν με απόλυτη ακρίβεια στον προορισμό μας. Τα τελευταία έχουν επίσης το πλεονέκτημα να σε διορθώνουν αμέσως και να σε επαναφέρουν στον σωστό δρόμο αν βρεθείς εκτός πορείας.

Τα λεγόμενα Bench Seats έμοιαζαν με καναπέδες και επρόκειτο για ενιαία μπροστινά καθίσματα που βόλευαν έως και τρία άτομα. Επί δεκαετίες ανήκαν στον στάνταρ εξοπλισμό των αυτοκινήτων, κατασκευάζονταν συχνά από βινύλιο σε φανταχτερά χρώματα και προσέφεραν μηδενική πλευρική στήριξη.

Πριν από λίγα μόλις χρόνια περιλαμβανόταν σε κάθε καινούργιο Ι.Χ. και μια εργαλειοθήκη με εργαλεία που κάλυπταν τις ανάγκες απλών επισκευών. Σήμερα απαγορεύεται διά ροπάλου η πρόσβαση του οδηγού στον κινητήρα, ο οποίος καλύπτεται συνήθως πλήρως.

Τα πλευρικά παραθυράκια σε σχήμα τριγώνου λειτουργούσαν ως σύστημα κλιματισμού και εξαερισμού. Συχνά μάλιστα προσέθεταν γοητεία στο αυτοκίνητο με το όμορφο επιχρωμιωμένο πλαίσιό τους. Σήμερα έχουν αντικατασταθεί από τα αιρ κοντίσιον.

Τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 ήσουν υποχρεωμένος να διορθώνεις συνεχώς την ώρα στα αναλογικά ρολόγια που βρίσκονταν στο κόκπιτ των αυτοκινήτων της εποχής. Μετά ήρθε το ψηφιακό ρολόι.

Το βαζάκι στην κονσόλα του Σκαραβαίου έγραψε ιστορία και αποτέλεσε σήμα κατατεθέν τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, όταν άνθησε το κίνημα των χίπις. Το παράδειγμα της VW μιμήθηκαν και άλλες εταιρείες, όπως η Opel και η Ford, οι οποίες λανσάρισαν δικά τους βάζα.

Η Ελλάδα παραμένει μια από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες όπου οι πελάτες επιμένουν στην κλασική ρεζέρβα – λάστιχο. Στο εξωτερικό παραμερίστηκε αρχικά από τις λεπτές ρεζέρβες ανάγκης και αργότερα από τα κιτ επισκευής (Tirefit).

Αν εξαιρέσουμε το αστέρι της Mercedes και την Emily (Spirit of Ecstasy) της Rolls-Royce, δεν υπάρχει πλέον καμία μεταλλική φιγούρα στη μάσκα των σύγχρονων αυτοκινήτων. Παλαιότερα συναντούσες πραγματικά καλλιτεχνήματα σε αρκετές μάρκες, όπως η Jaguar, η Bentley, η Cadillac κ.λπ. Καταργήθηκαν όμως για λόγους προστασίας των πεζών σε περίπτωση σύγκρουσης.

Οι κλασικές κασέτες έπαιζαν μέχρι που άρχιζαν να χαλάνε ή τις μασούσε το κασετόφωνο και έπρεπε να τις ξεμπλέξεις και να τις αντικαταστήσεις με καινούργιες. Η νέα τάση μετά τα CD είναι τα USB-stick και το Bluetooth-Streaming.