Η Ευτέρπη Κουτζαμάνη (φωτογραφία) είναι η πρώτη γυναίκα που θα υπηρετήσει στην κορυφαία θέση της εισαγγελικής ιεραρχίας. Η νέα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μπαίνει στη μακρά παγκόσμια λίστα των γυναικών που σπάνε τη λεγόμενη γυάλινη οροφή. Η εξουσία κάθε τύπου αποκτά σιγά σιγά άρωμα γυναίκας. Τα παραδείγματα ευτυχώς αυξάνονται.

ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ

Η Σιδηρά Κυρία της Ευρώπης

Η κόρη ενός πάστορα από την Ανατολική Γερμανία είναι από το 2005 η πρώτη γυναίκα Καγκελάριος της Γερμανίας. Το πέτυχε «σκοτώνοντας» τον πολιτικό της πατέρα Χέλμουτ Κολ. Βιογράφος της υποστηρίζει ότι κανείς δεν την αγαπά, όλοι όμως την σέβονται Το «Forbes» το 2012 την ανακήρυξε την πιο ισχυρή γυναίκα του πλανήτη για πολλοστή φορά. Χαρακτηρίζοντάς την «ραχοκοκαλιά της ΕΕ» επειδή «κουβαλά στους ώμους της τη μοίρα του ευρώ». Ακόμη κι οι αντιμνημονιακοί, που αρέσκονται να τη φαντάζονται με το μουστάκι του Χίτλερ, πιθανότατα συμφωνούν με τη διαπίστωση. Πάντως, η μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας της, η διάσωση της Ευρώπης, βρίσκεται ακόμη μπροστά της.

ΝΤΙΛΜΑ ΡΟΥΣΕΦ

Μια αντάρτισσα στο τιμόνι της Βραζιλίας

Στη Λατινική Αμερική δεν είναι ασυνήθιστο οι γυναίκες να κυβερνούν. Η περίπτωση της Ρουσέφ, ωστόσο, της πρώτης γυναίκας Πρόεδρου της Βραζιλίας, είναι ιδιαίτερη. Οχι μόνο γιατί η βραζιλιάνικη πολιτική παραμένει ανδρική υπόθεση. Ούτε γιατί προέρχεται από τη μεσαία τάξη. Ολοι τότε έλεγαν πώς απλώς θα εκτελεί τις εντολές του μέντορά της, Λούλα Ντα Σίλβα. Διαψεύσθηκαν. Επιπλέον,παρά το μαρξιστικό της παρελθόν (είχε φυλακιστεί και βασανιστεί για δυο χρόνια εξαιτίας των αγώνων της κατά της χούντας), δεν διστάζει να διοικήσειτην 5η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη με μια δόση ρεαλιστικού καπιταλισμού.

ΕΛΕΝΗ ΣΚΟΥΡΑ

Η πρώτη ελληνίδα βουλευτίνα

Εξελέγη το 1953 σε αναπληρωματική εκλογή στον Νομό Θεσσαλονίκης με τον Ελληνικό Συναγερμό. Ηταν η πρώτη γυναίκα που κάθησε στα έδρανα της ελληνικής Βουλής. «Γνωρίζω ότι ως πρώτη και μοναδική γυναίκα εις την Βουλήν έχω μεγάλας ευθύνας και πολλά καθήκοντα» είχε δηλώσει αμέσως μετά την εκλογή της. Στην πρώτη της εμφάνιση σε κοινοβουλευτική συνεδρίαση μάλιστα ξεκίνησε μια ολόκληρη συζήτηση για το πώς πρέπει να προσφωνούνται οι βουλευτίνες. Παραδόξως βέβαια οι Ελληνίδες ψήφισαν για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές το 1956, αφού τότε εφαρμόστηκε για πρώτηφορά η καθολική ψηφοφορία που είχε καθιερωθεί απότο Σύνταγμα του 1864. Κοινώς, την ψήφισε το άλλο φύλο.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ

Η κυρία του Ταμείου

Ηταν η μία και μοναδική επιλογή των εκπροσώπων των δανειστών για επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η 39χρονη επιφορτίστηκε με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Παρά το νεαρό της ηλικίας της, το βιογραφικό της ήταν πλούσιο. Deutsche Bank, Salomon Brothers, Credit Suisse είναι μερικές από τις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες των οποίων υπήρξε στέλεχος σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη. Και σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση για μια γυναίκα να επιβιώσει στην ανδροκρατούμενη Γουόλ Στριτ ή στο Σίτι.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ακόμη και οι έλληνες τραπεζίτες έχουν μόνο καλά λόγια γι’ αυτήν.