Σε αλλαγή της (αρνητικής) ψήφου της αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα στο ΔΝΤ θα προχωρούσε η Βραζιλία σε περίπτωση που της δινόταν η δυνατότητα, αποκάλυψε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ύστερα από συνομιλία της με τον υπουργό Οικονομικών της Βραζιλίας Γκίντου Μάντεγκα.

«Είχα μια φιλική και μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό κ. Μάντεγκα από το υπουργείο Οικονομικών της Βραζιλίας και με εξουσιοδότησε να το αναφέρω. Μου επiσήμανε ότι η Βραζιλία υποστηρίζει πλήρως την Ελλάδα, το ελληνικό πρόγραμμα και εάν θα ήταν δυνατή η επανάληψη της ψηφοφορίας, η Βραζιλία θα υποστήριζε το πρόγραμμα. Και (μου) το είπε αυτό ο ίδιος. Είναι ιδιαιτέρως ατυχές ότι έγινε υπό αυτές τις περιστάσεις, αλλά είμαι ιδιαιτέρως ευτυχής που η θέση της Βραζιλίας θα μπορούσε να αποκατασταθεί και διευκρινιστεί στο ανώτατο επίπεδο» ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία την Τετάρτη είχε δει τον εκπρόσωπο της Βραζιλίας στον Ταμείο να απέχει από την ψηφοφορία για την έγκριση της νέας δόσης δανείου προς την Ελλάδα.

Η βραζιλιανική κυβέρνηση ανακάλεσε την Πέμπτη τον εκπρόσωπό της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μετά τη διαφωνία που εξέφρασε για την εκταμίευση της νέας δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, μια στάση που ο εκπρόσωπος τήρησε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης του.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας Γκίντου Μάντεγκα τηλεφώνησε στη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για να αποσαφηνίσει ότι ο εκπρόσωπος Πάουλου Νογκέιρα Μπατίστα άσκησε κριτική στη χορήγηση της δόσης στην Ελλάδα χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης της χώρας.

Ο Μπατίστα, ο οποίος εκπροσωπεί άλλες 10 χώρες στο ΔΝΤ, δήλωσε την Τετάρτη ότι τα αποτελέσματα της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος είναι «μη ικανοποιητικά» και απείχε από την ψηφοφορία για την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης ύψους 1,7 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι εξέφραζε προσωπικές απόψεις.

Στο παρελθόν η Βραζιλία έχει επικρίνει ορισμένα από τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα που επιβλήθηκαν σε ευρωπαϊκές χώρες, υποστηρίζοντας ότι οι περιορισμοί στις δαπάνες επιβραδύνουν την ανάκαμψή τους.

Εκτός από τη Βραζιλία, ο Μπατίστα εκπροσωπεί στο ΔΝΤ το Πράσινο Ακρωτήριο, τη Νικαράγουα, το Εκουαδόρ, τη Γουιάνα, την Αϊτή, τον Παναμά, το Σουρινάμ, το Ανατολικό Τιμόρ, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο και τη Δομινικανή Δημοκρατία.