Η Βραζιλία ανακάλεσε τον εκπρόσωπό της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Πάουλο Νογκουέιρα Μπατίστα επειδή εξέφρασε τη διαφωνία του για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα. Η Βραζιλία ανέφερε ότι ο Μπατίστα εξέφρασε την άποψη αυτή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίντο Μαντέγκα (φωτογραφία επάνω) τηλεφώνησε χθες στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για να της εξηγήσει ότι ο Μπατίστα, ο οποίος αντιπροσωπεύει άλλες δέκα χώρες στο Ταμείο, αντιτάχθηκε στη χορήγηση περαιτέρω βοήθειας στην Ελλάδα χωρίς να υπάρχει σχετική έγκριση της κυβέρνησης της Βραζιλίας.

Ο Μπατίστα την Τετάρτη είχε χαρακτηρίσει «μη ικανοποιητικά» τα αποτελέσματα της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος και απείχε από την ψηφοφορία για την εκταμίευση της δόσης των 1,7 δισ. ευρώ του ΔΝΤ προς την Ελλάδα. Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι εξέφραζε προσωπικές απόψεις.

Ο Μπατίστα, εκτός από τη Βραζιλία, εκπροσωπεί στο ΔΝΤ το Πράσινο Ακρωτήριο, τη Νικαράγουα, τον Ισημερινό, τη Γουιάνα, την Αϊτή, τον Παναμά, το Σουρινάμ, το Ανατολικό Τιμόρ, τη Δημοκρατία Τρινιντάντ και Τομπάγκο και τη Δομινικανή Δημοκρατία. Η Βραζιλία στο παρελθόν είχε επικρίνει κάποια από τα σκληρά μέτρα λιτότητας που επεβλήθησαν σε ευρωπαϊκές χώρες, υποστηρίζοντας ότι οι περικοπές στις δαπάνες πλήττουν τις αναπτυξιακές προοπτικές τους.