Στα 4,2 δισ. ευρώ διαμορφώνονται από την αρχή του έτους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων προς το Δημόσιο, γεγονός που απεικονίζει την αδυναμία νοικοκυριών και επιχειρήσεων να καταβάλουν τους υπέρογκους φόρους. Αν μάλιστα στα χρέη αυτά προστεθούν και οι παλαιές οφειλές (προ του 2013), συνολικά οι φόροι που δεν έχουν καταβληθεί στο Δημόσιο ανέρχονται στα 59,7 δισ. ευρώ.
Στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων καταδεικνύουν ότι η προσπάθεια της Εφορίας να εισπράξει τις ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές προσκρούει στο «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στο διάστημα Μαΐου - Ιουνίου 2013 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 600 εκατ. ευρώ, ήτοι από τα 3,6 δισ. ευρώ τον Μάιο σκαρφάλωσαν στα 4,2 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου.
Αλλά και οι εισπράξεις από τις παλαιές οφειλές, δηλαδή τα χρέη των φορολογουμένων προ του 2013, τα οποία ανέρχονται σε 53,8 δισ. ευρώ (στα 55,6 αν υπολογιστούν και μη φορολογικά έσοδα), δεν κινήθηκαν ικανοποιητικά. Στο εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2013 εισπράχθηκαν μόλις 847 εκατ. ευρώ από αυτές τις οφειλές, ενώ διαγράφηκαν ανεπίδεκτα προς είσπραξη χρέη ύψους 150 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως βάσει του επικαιροποιημένου Μνημονίου η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έπρεπε στο πρώτο εξάμηνο 2013 να έχει εισπράξει 1,140 δισ. ευρώ από τις παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές.

ΤΑ ΦΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ. Στα 7,16 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τρίτους τον Ιούνιο έναντι 7,2 δισ. ευρώ στα τέλη Μαΐου. Από την αρχή του 2013 τα χρέη του Δημοσίου έχουν μειωθεί κατά 1,3 δισ. ευρώ.
Τον Ιούνιο το σύνολο των χρεών της Γενικής Κυβέρνησης ήταν 6,84 δισ. ευρώ, ενώ εκκρεμούσαν και επιστροφές φορών 326,6 εκατ. ευρώ. Τα υπουργεία και οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις είχαν οφειλές 402 εκατ. ευρώ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρέη 893 εκατ. ευρώ, τα νοσοκομεία είχαν υποχρεώσεις 1,29 δισ. ευρώ και οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης είχαν χρέη 3,96 δισ. ευρώ.
Ακολουθήστε τα ΝΕΑ στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στα ΝΕΑ