Στην τελική φάση μπήκε η δικαστική διαδικασία για τον στρατιώτη Μπράντλι Μάνινγκ. Ο 25χρονος στρατιώτης, ο οποίος αθωώθηκε για τη σοβαρότερη από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε αυτήν της συνεργασίας με τον εχθρό, αντιμετωπίζει πλέον το ενδεχόμενο να καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 136 ετών για κατασκοπεία, απάτη μέσω διαδικτύου, κλοπή πληροφοριών της αμερικανικής κυβέρνησης και απείθεια.

Στο στρατοδικείο της βάσης Μιντ, κοντά στην Ουάσινγκτον, ξεκίνησε την Τετάρτη η διαδικασία επιμέτρησης και επιβολής της ποινής του.

Η διαδικασία, στην οποία θα κληθούν να καταθέσουν πολλοί μάρτυρες, ενδέχεται να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες. Υπεράσπιση και πολιτική αγωγή έχουν καλέσει από 20 μάρτυρες η καθεμία.

Είναι πιθανό να καταθέσει και ο ίδιος ο Μάνινγκ, αντίθετα με τη δίκη όπου δεν πήρε το λόγο.

«Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι η δίκη δεν έχει τελειώσει ακόμη», είπε ο Νέιθαν Φάλερ, ο εκπρόσωπος του Δικτύου Υποστήριξης στον Μπράντλι Μάνινγκ, εκφράζοντας τη λύπη του για την «ελλιπή κάλυψη» της διαδικασίας από τα μέσα ενημέρωσης.

Ο Φάλερ εξήγησε ότι στο δικαστήριο βρίσκονταν μόνο 20 δημοσιογράφοι ενώ την Τρίτη, οπότε η στρατοδίκης εξέδωσε την απόφασή της για την ενοχή του, ξεπερνούσαν τους 90.

Ο συνήγορος του Μάνινγκ, Ντέιβιντ Κουμπς, έχει καταθέσει αίτημα συγχώνευσης ορισμένων κατηγοριών, που σημαίνει ότι αν αυτό γίνει δεκτό ο στρατιώτης θα μπορεί να εκτίσει ταυτόχρονα τις ποινές που θα του επιβληθούν. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί κατά πολλά χρόνια η παραμονή του στη φυλακή, ίσως όχι όμως αρκετά για να αποφύγει τον πρακτικά ισόβιο εγκλεισμό.

Ακόμη θα του αφαιρεθούν οι περίπου 1.100 ημέρες της προφυλάκισης.

«Η ποινή δεν έχει αποφασισθεί ακόμη. Οι κατηγορίες της κατασκοπείας είναι δυνατόν να αμφισβητηθούν, οι συνήγοροι μπορούν να παρουσιάσουν νέα επιχειρήματα και στοιχεία που αποδεικνύουν τα ευγενή κίνητρα του Μάνινγκ», κατέληξε ο Φάλερ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από