Με ιδιαίτερη έμφαση στο μομέντουμ που δημιουργείται για την επίλυση του Κυπριακού, καθώς και στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, μεταξύ των οποίων η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική και οι θαλάσσιες ζώνες (όπως η ΑΟΖ), ο Βαγγέλης Βενιζέλος παρουσίασε χθες το στρατηγικό πλαίσιο και τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε θετικές τις πρωτοβουλίες της κυπριακής κυβέρνησης και κυρίως την ενεργοποίηση του θεσμού του διαπραγματευτή: «Προσφέρει μια ευελιξία σε επαφές με όλους τους παράγοντες και θέλω να πιστεύω ότι αυτό είναι το νέο θεσμικό δεδομένο που θα αξιοποιηθεί», είπε ενώ τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα νέο μομέντουμ για το Κυπριακό. Σημειώνεται, εξάλλου, ότι χθες ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ ανακοίνωσε την επανάληψη των συνομιλιών ανάμεσα στις δύο κοινότητες ύστερα από 14 μήνες παγώματος, αναμένεται τον Οκτώβριο.

Πάντως, ερωτηθείς αν ετοιμάζεται ένα δεύτερο σχέδιο Ανάν, ο Ευ. Βενιζέλος απάντησε ότι δεν υπάρχουν ανάλογες ενδείξεις. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η αποτυχία του σχεδίου Ανάν άφησε το κεκτημένο «να αποφασίζει ο λαός της Κύπρου με δημοψήφισμα για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση». Ταυτόχρονα, απηύθυνε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι το θεμελιώδες για την Αθήνα είναι «ο σεβασμός της διεθνούς νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας» ως κράτους-μέλους του ΟΗΕ, της ΕΕ και της ευρωζώνης, «παρά τα προβλήματα που αυτό συνεπάγεται, καθώς η Κύπρος βιώνει τώρα μια κρίση». Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε ειδική αναφορά στην πρόθεση της Κύπρου να συμμετάσχει στον «νατοϊκό συνεταιρισμό για την Ειρήνη» (πρόγραμμα διμερούς συνεργασίας ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και σε συμμετέχοντα κράτη), και επανέλαβε ότι η Αθήνα και η Λευκωσία βρίσκονται σε στενό συντονισμό για όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας και της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Ευ. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι ο αριθμός των παραβιάσεων και του παραβάσεων του εναέριου χώρου έχει μειωθεί, καθώς και ότι είναι σημαντικό να υπάρχει «ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία». Αφησε μάλιστα αιχμές ότι η Τουρκία είναι αυτή που με τη συμπεριφορά της «θέτει ζητήματα προσβολής των σχέσεων καλής γειτονίας και αγωνιζόμαστε να κρατήσουμε τις σχέσεις σε καλό επίπεδο». Επιπλέον, επανέλαβε ότι η Ελλάδα παραδέχεται μία και μόνη διεθνή διαφορά με την Τουρκία, «την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, η οποία θα προκύψει μέσα από διαβούλευση και διαπραγματεύσεις». Πάντως, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο νέος υπουργός Εξωτερικών άλλαξε φρασεολογία και προτίμησε τον όρο «θαλάσσιες ζώνες» αντί του «υφαλοκρηπίδα» που πάγια χρησιμοποιείται. Υπενθυμίζεται ότι υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ συμπίπτουν, ωστόσο τόσο κατά τις διερευνητικές επαφές όσο και δημοσίως η Αγκυρα έχει καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμεί οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα, καθώς υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο θα στραγγάλιζε την αλιεία της.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ. Στις θαλάσσιες ζώνες αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών μιλώντας και για την Αλβανία. Αφησε να εννοηθεί ότι η κύρωση της συμφωνίας ΑΟΖ που έχουν υπογράψει η Ελλάδα και η Αλβανία, αλλά ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο των Τιράνων, είναι η βάση «για μια νέα φάση των ελληνοαλβανικών σχέσεων». Βασική προτεραιότητα χαρακτήρισε, ακόμη, την ενεργειακή διπλωματία, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη «νέα κατάσταση» που διαμορφώνει στις σχέσεις Ελλάδας – Αζερμπαϊτζάν η επιλογή του αγωγού TAP από την αζερική κοινοπραξία Σαχ Ντενίζ.