«Ο ΦΠΑ στην εστίαση είναι 13% ανεξαρτήτως πού καταναλώνεται», ξεκαθάρισε με μήνυμά του στο twitter o γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο εν όψει της εφαρμογής, από αύριο, 1η Αυγούστου, του μειωμένου συντελεστή στα προϊόντα και τις υπηρεσίες εστίασης.

Η σύγχυση προκλήθηκε από εγκύκλιο που υπουργείου Οικονομικών για τον τρόπο εφαρμογής του μειωμένου ΦΠΑ.

Ο ίδιος συνέχισε ωστόσο επισημαίνοντας ότι «μόνο τα αναψυκτικά έχουν διαφορετικό συντελεστή, όχι το φαγητό» και πως «ο συντελεστής διαφέρει μόνο στα αναψυκτικά ανάλογα με το αν η κατανάλωση γίνεται στο εστιατόριο ή όχι».

Οι διευκρινίσεις ήρθαν μία ημέρα μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν τα όσα προβλέπει η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, που θα ισχύσει από την 1η Αυγούστου.

Από την εγκύκλιο προέκυπτε πως τα μη αλκοολούχα ποτά (καφέδες, χυμοί και αναψυκτικά) που σερβίρονται, χρεώνονται με ΦΠΑ 13%, αλλά αν τα πάρει κανείς σπίτι του με delivery θα επιβαρυνθεί με 23%. Επίσης, ο συντελεστής ΦΠΑ 13% δεν θα ισχύει για τα μη αλκοολούχα ποτά που παραλαμβάνονται από τον πελάτη για κατανάλωση εκτός καταστήματος.

Βάσει της εγκυκλίου, σε περίπτωση παράδοσης έτοιμου φαγητού ή λοιπών ειδών ως «πακέτο» για κατανάλωση εκτός του καταστήματος, ανεξάρτητα από το εάν το «πακέτο» παραλαμβάνεται από τον ίδιο τον πελάτη (take away) ή αποστέλλεται από την επιχείρηση στον υποδεικνυόμενο από τον πελάτη τόπο (delivery), πρόκειται για πράξη παράδοσης αγαθών και όχι για παροχή υπηρεσίας, καθώς δεν παρέχονται πρόσθετες υπηρεσίες από μέρους της επιχείρησης για την άμεση επιτόπια κατανάλωσή τους. Κατά συνέπεια, εφαρμόζεται ο συντελεστής ΦΠΑ που ισχύει για κάθε είδος.

Παροχή υπηρεσίας εστίασης αποτελεί και η τροφοδοσία (catering), εφόσον αυτή δεν συνίσταται σε απλή παράδοση φαγητού, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι τα προσφερόμενα είδη δεν καταναλώνονται άμεσα εντός των εγκαταστάσεων της οικείας επιχείρησης, αλλά σε χώρο και χρόνο που προσδιορίζονται από τον πελάτη.

Θεοχάρης στον ΒΗΜΑ FM 99,5

Αργότερα με δηλώσεις του στον ραδιοσταθμό BHMA FM 99,5 ο Χάρης Θεοχάρης επανέλαβε ότι η μείωση για τον συντελεστή ισχύει για το φαγητό ανεξαρτήτως πού αυτό καταναλώνεται, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τα αναψυκτικά.

«Είχαμε αρχίσει να συζητάμε πράγματα που δεν ισχύουν» είπε στον ΒΗΜΑ FM 99,5 ο Χάρης Θεοχάρης και εξήγησε: «Λέγαμε για τις πίτσες και τα σουβλάκια αν έχουν τον ίδιο συντελεστή εάν τα παραγγείλουμε delivery ή τα φάμε εκεί και αυτό δεν ισχύει. Το φαγητό έχει συντελεστή με την αλλαγή 13% και ο ΦΠΑ της εστίασης είναι 13%. Η διαφοροποίηση είναι στα αναψυκτικά. Από το 2011 έχει ανέβει ο συντελεστής στο 23% και αυτό κάναμε με την εγκύκλιο: διευκρινίζαμε ότι κατεβάζουμε τις υπηρεσίες συνολικά, για να μπορέσουμε να περάσουμε και τη μείωση στο αναψυκτικό και αυτό πέρασε στο νομοσχέδιο, δεν ήταν θέμα της γενικής γραμματείας Εσόδων» τόνισε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων.

Τι (δεν) ισχύει με τα αναψυκτικά

Ο ίδιος έγινε και πιο αναλυτικός: «Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως όταν παραγγέλνουμε το αναψυκτικό μαζί με το φαγητό, μας το ανοίγουν, μας το βάζουν σε ποτήρι και απολαμβάνουμε τις υπηρεσίες σε ένα εστιατόριο και επειδή θελήσαμε να βοηθήσουμε και εμείς και οι βουλευτές μ’ αυτή τη διάταξη, μειώνουμε το συντελεστή στα αναψυκτικά. Αλλά επειδή συνολικά τα αναψυκτικά, και για λόγους δημοσιονομικούς, επειδή είχαν συμπεριληφθεί στο πακέτο των μέτρων, είχαν ανέβει από το 13% στο 23%, δεν υπήρχε η δυνατότητα να μειώσουμε το συντελεστή. Συνεπώς, πληρώνουμε 23% αν το πάρουμε π.χ. σε ένα σούπερ μάρκετ. Και επειδή η αγορά του προϊόντος είναι ίδια, είτε το αγοράζουμε από το εστιατόριο είτε από το σούπερ μάρκετ, δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε το συντελεστή του ενός με το άλλο. Αγοράζουμε το προϊόν και αυτή είναι η λογική, την οποία επιβάλλουν και τα δικαστήρια της ΕΕ. Δεν είναι κάτι που ορίζουμε εμείς, γιατί ο ΦΠΑ είναι κοινοτικός φόρος».

Τι ισχύει με τα αλκοολούχα

Η διάθεση αλκοολούχων ποτών συνεχίζει να υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ σε κάθε περίπτωση, δηλαδή ανεξάρτητα από το αν αποτελεί παράδοση αγαθού ή παροχή υπηρεσίας.

Επίσης, στο μειωμένο συντελεστή υπάγονται και οι υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα λοιπά καταλύματα στους ειδικούς χώρους εστίασης που διαθέτουν, καθώς και στα δωμάτια ως υπηρεσία εξυπηρέτησης δωματίου (room service).