Αθωός για την κατηγορία της παροχής βοήθειας στον εχθρό, αλλά ένοχος για τις περισσότερες από τις υπόλοιπες 20 κατηγορίες, είναι η απόφαση του στρατοδικείου για τον Μπράντλεϊ Μάνινγκ που ανακοινώθηκε την Τρίτη.

Σύμφωνα με τον Associated Press, ο Μάνινγκ απαλλάχτηκε για τη σοβαρότερη από τις 21 κατηγορίες, που επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Σύμφωνα με την ετυμηγορία καταδικάστηκε για πέντε αδικήματα που αφορούν κλοπή και άλλα πέντε που αφορούν κατασκοπεία.

Ο Μάνινγκ κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 136 ετών. Η ακρόαση για την επιμέτρηση των ποινών θα αρχίσει την Τετάρτη.

Ο 25χρονος Μάνινγκ είναι κατηγορούμενος για τη μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων εγγράφων στην ιστορία των ΗΠΑ καθώς παρέδωσε χιλιάδες απόρρητα έγγραφα στο Wikileaks.

Οι κατήγοροι τον είχαν χαρακτηρίσει για τις πράξεις του προδότη, η υπεράσπισή του όμως αντέκρουσε τους χαρακτηρισμούς λέγοντας ότι εργάστηκε για το κοινό καλό.

Περίπου 30 ακτιβιστές και υποστηρικτές του νεαρού στρατιώτη είχαν συγκεντρωθεί έξω από το στρατοδικείο του Φορτ Μιντ αναμένοντας την έκδοση της απόφασης.

WikiLeaks: Τον «επικίνδυνο εξτρεμισμό της κυβέρνησης Ομπάμα» φανερώνει η καταδίκη

Η καταδικαστική απόφαση σε βάρος του στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ από την Οκλαχόμα καταδεικνύει τον «επικίνδυνο εξτρεμισμό της κυβέρνησης Ομπάμα» υποστήριξε ο ιστότοπος Wikileaks στη σελίδα του στο twitter.

«Ο Μάνινγκ κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 136 ετών για τις κατηγορίες για τις οποίες κρίθηκε ένοχος σήμερα. Επικίνδυνος εξτρεμισμός, όσον αφορά την εθνική ασφάλεια, εκ μέρους της κυβέρνησης Ομπάμα» ανέφερε ο ιστότοπος.

«Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση» δήλωσε η Ελίζαμπεθ Γκόιτιν, ειδικός σε θέματα ασφαλείας του Κέντρου Μπρέναν για τη Δικαιοσύνη στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

«Ο Μάνινγκ είναι ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους που έχουν προσαχθεί σε δίκη με βάση το Νόμο περί Κατασκοπείας για διαρροή πληροφοριών σε μέσα ενημέρωσης. Μολονότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι σκόπευε να βλάψει τις ΗΠΑ, ο Μάνινγκ αντιμετωπίζει ποινή πολλών ετών φυλάκισης. Πρόκειται για ένα τρομακτικό προηγούμενο» πρόσθεσε.

Στις αρχές του έτους ο Μάνινγκ είχε δηλώσει ένοχος για μια σειρά από κατηγορίες που επισύρουν ποινή κάθειρξης 20 ετών. Με τη σημερινή καταδικαστική απόφαση αναμένεται ότι όταν θα του απαγγελθεί η ποινή, θα προστεθούν στα χρόνια αυτά αρκετές δεκάδες ακόμη.

Η απόφαση σημαίνει επίσης ότι θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τον ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ να πείσει άλλους πληροφοριοδότες να μοιραστούν απόρρητες πληροφορίες μαζί του. «Θα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα για όσους θέλουν να συνεργαστούν με τον Ασάνζ. Θα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερους κινδύνους και αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για το WikiLeaks» εξήγησε ο καθηγητής διεθνών σχέσεων του Πανεπιστημίου της Βοστόνης και εν αποστρατεία αξιωματικός του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού Μάικλ Κόργκαν.

Περισσότερα από τρία χρόνια μετά τη σύλληψη του Μάνινγκ, τον Μάιο του 2010, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών βρίσκονται και πάλι αντιμέτωπες με μια νέα διαρροή απόρρητων εγγράφων. Αυτή τη φορά υπεύθυνος για τη διαρροή είναι ένας πρώην τεχνικός σύμβουλός τους, ο Εντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος εδώ και ένα μήνα βρίσκεται εγκλωβισμένος στο χώρο μετεπιβίβασης του αεροδρομίου Σερεμέτιεβα της Μόσχας.