Ψυχρολουσία επιφυλάσσει τις επόμενες ημέρες η Εφορία για ένα εκατομμύριο φορολογουμένους, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν φόρο 1,01 δισ. ευρώ ή μέσο φόρο 979,5 ευρώ έκαστος. Τα στοιχεία για την τέταρτη εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδημάτων φυσικών προσώπων, τα οποία δημοσιοποίησε χθες η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, καταδεικνύουν ότι μία στις δύο δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος είναι χρεωστική, ενώ πιστωτικό είναι μόλις το 22% του συνόλου των δηλώσεων. Την ίδια στιγμή φοροκεραμίδα θα πλήξει όσους έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ καθώς ήδη ταχυδρομήθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων 499.366 εκκαθαριστικά σημειώματα Φόρου Ακίνητης Περιουσίας 2011 που αντιστοιχούν σε μέσο φόρο 1.006 ευρώ.

Εως τις 31 Αυγούστου θα ταχυδρομηθούν και τα εκκαθαριστικά του ΦΑΠ 2012, κάτι που σημαίνει ότι η φορολογική επιβάρυνση για τους εν λόγω φορολογουμένους θα διπλασιαστεί.

Για να αναχαιτίσει το επικείμενο κύμα απλήρωτων φόρων το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες ότι έχει ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής αίτησης για την πάγια ρύθμιση 12-24 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν βεβαιωθεί μέσα στο 2013.

Τσουνάμι. Συνολικά, η τέταρτη εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδημάτων φυσικών προσώπων αφορούσε 2.093.873 δηλώσεις, εκ των οποίων οι 1.033.280 είναι χρεωστικές, οι 587.994 μηδενικές και οι 472.599 πιστωτικές. Από τον συνολικό φόρο 1,01 δισ. ευρώ των χρεωστικών δηλώσεων τα 758 εκατ. ευρώ αφορούν τον φόρο εισοδήματος, τα 163,5 εκατ. ευρώ την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τα 90,4 εκατ. ευρώ το τέλος επιτηδεύματος. Τα χρεωστικά εκκαθαριστικά αντιστοιχούν σε μέσο φόρο 979,5 ευρώ. Οι 472.599 πιστωτικές δηλώσεις αντιστοιχούν σε επιστροφή φόρου 112.596.940, ήτοι 238 ευρώ κατά μέσον όρο. Υπενθυμίζεται ότι οι φορολογούμενοι που θα λάβουν τις επόμενες ημέρες το εκκαθαριστικό θα πρέπει να εξοφλήσουν τον φόρο σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Αύγουστο. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε χθες και τα στοιχεία 499.366 εκκαθαριστικών σημειωμάτων Φόρου Ακίνητης Περιουσίας 2011, τα οποία έχουν ήδη ταχυδρομηθεί στους φορολογουμένους. Τα εκκαθαριστικά αυτά αντιστοιχούν σε φόρο 502,59 εκατ. ευρώ ή σε μέσο φόρο 1.006 ευρώ. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί σε επτά μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από εφέτος τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», στα τέλη Αυγούστου θα έχουν ταχυδρομηθεί στους ίδιους φορολογουμένους και τα εκκαθαριστικά ΦΑΠ 2012 –ήδη έχει ξεκινήσει η εκκαθάριση -, τα οποία και αυτά θα αντιστοιχούν σε συνολικό φόρο 502,59 εκατ. ευρώ. Πάντως, οι υποχρεώσεις των φορολογουμένων με ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 200.000 ευρώ δεν ολοκληρώνονται με τους ΦΑΠ 2011 και 2012, καθώς το φθινόπωρο θα λάβουν και το σημείωμα για την πληρωμή του ΦΑΠ 2013.

Εκπρόθεσμοι. Στις 5 Αυγούστου αναμένεται να αποφασισθεί το εάν οι φορολογούμενοι που υπέβαλαν εκπρόθεσμα τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος θα βρεθούν αντιμέτωποι με φόρους και προσαυξήσεις.

Χθες ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης ξεκαθάρισε ότι το Taxisnet θα συνεχίσει να δέχεται τις δηλώσεις φορολογουμένων με ΑΦΜ που λήγει σε 1 και 2, παρότι η προθεσμία εμπρόθεσμης υποβολής των δηλώσεων αυτών εξέπνευσε.

Για τους υπόλοιπους φορολογουμένους, και πιο συγκεκριμένα για εκείνους των οποίων ο ΑΦΜ λήγει σε 3 και 4, είπε ότι δεν χρειάζεται παράταση καθώς το σύστημα δεν παρουσίασε κανένα πρόβλημα.

Μιλώντας στο Mega ο Χ. Θεοχάρης άφησε ανοικτό το ζήτημα της «μεταχείρισης» των φορολογουμένων με ΑΦΜ που λήγει σε 1 και 2 οι οποίοι δεν υπέβαλαν εγκαίρως τις δηλώσεις τους.

«Οταν υπάρχουν προθεσμίες, υπάρχουν για να είναι κάποιοι εμπρόθεσμοι και κάποιοι εκπρόθεσμοι. Το πώς θα εξεταστούν, θα εξεταστεί αργότερα», είπε. Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», το εάν τελικά οι φορολογούμενοι αυτοί θα είναι εκπρόθεσμοι θα αποφασισθεί περίπου στις 5 Αυγούστου.

Οι έλεγχοι

Το υπουργείο Οικονομικών δεν επιβεβαίωσε χθες πληροφορίες που ήθελαν 8 στους 10 φορολογουμένους να καλούνται πριν από την εκκαθάριση της δήλωσής τους στην Εφορία για να προσκομίσουν παραστατικά.