Tο λάβαρο «Ορθοδοξία ή Θάνατος» υψώθηκε πάλι χθες το πρωί στο αντιπροσωπείο της Μονής Εσφιγμένου στις Καρυές του Αγίου Ορους. Οι έριδες μεταξύ των ζηλωτών μοναχών της παλιάς αδελφότητας και αυτών της νέας αμαύρωσαν χθες για μία ακόμη φορά την εικόνα στο Περιβόλι της Παναγιάς μετά τα σοβαρά επεισόδια που προκλήθηκαν, για τα οποία η Aστυνομία αναφέρει ότι χρησιμοποιήθηκαν μέχρι και βόμβες μολότοφ.

Η περιοχή μεταξύ των δύο αντιπροσωπείων της Εσφιγμένου στην πρωτεύουσα του Αγίου Ορους στις Καρυές εδώ και αρκετές ημέρες μύριζε μπαρούτι. Οι μοναχοί της νέας αδελφότητας με προσφυγή τους στα δικαστήρια της Χαλκιδικής κέρδισαν προσωρινή διαταγή για την εκκένωση του παλιού κτιρίου στο οποίο ζουν οι ζηλωτές, καθώς το δικαστήριο δέχτηκε ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν εργασίες ανακατασκευής. Οι ζηλωτές, που με απόφαση της Ιεράς Κοινότητας από το τέλος του 2002 έχουν χαρακτηριστεί «σχισματικοί» και ζητήθηκε να απελαθούν από το Αγιον Ορος, όταν πληροφορήθηκαν την απόφαση εκκένωσης, ενίσχυσαν τις δυνάμεις τους στο παλιό κονάκι και περίμεναν την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων.

Λίγο μετά τις 8 χθες το πρωί έξω από το αντιπροσωπείο των ζηλωτών έφτασαν δύο δικαστικοί επιμελητές συνοδευόμενοι από έναν δικηγόρο αλλά και περίπου 15 ιδιώτες οι οποίοι κλήθηκαν να συνδράμουν στην εκκένωση του κτιρίου.

ΒΟΜΒΕΣ ΜΟΛΟΤΟΦ. Επιστράτευσαν ένα μικρό μηχάνημα έργων με το οποίο προσπάθησαν να παραβιάσουν την κεντρική είσοδο του κτιρίου, αλλά δέχτηκαν επίθεση από τους ζηλωτές. Oπως ανέφεραν αστυνομικοί, οι μοναχοί άρχισαν να πετούν και από το μπαλκόνι διάφορα αντικείμενα μέχρι που εκσφενδόνισαν και τρεις βόμβες μολότοφ. «Πέταξαν εκρηκτικά. Οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να τηρούνται, αλλά με σεβασμό στη μοναδικότητα του Αγίου Ορους», έλεγε χθες ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Ορους Αρίστος Κασμίρογλου. Η κατάσταση στις Καρυές έξω από το παλιό αντιπροσωπείο της Εσφιγμένου εκτονώθηκε όταν η μικρή αστυνομική δύναμη του Tμήματος Καρυών απομάκρυνε τους δικαστικούς επιμελητές και τους ιδιώτες.

Αμεση ήταν η αντίδραση του εισαγγελέα Θεσσαλονίκης ο οποίος ζήτησε από την Aστυνομία να κινήσει την αυτόφωρη διαδικασία και να προβεί σε συλλήψεις για αδικήματα όπως η έκρηξη και η κατοχή εκρηκτικών.