«Είμαι σίγουρος ότι η πολιτική που εφαρμόζει η Ελλάδα θα τη βγάλει απ’ την κρίση», τόνισε ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega στο περιθώριο της επίσκεψής του στην Αθήνα.

Οπως επεσήμανε ο Ιταλός πρωθυπουργός, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να καταλάβει τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει επικροτώντας τις προσπάθειες του ελληνικού λαούη, θεωρώντας ότι η Ευρώπη που θέλουμε να έχουμε είναι μια «Ευρώπη και Ευρωπαϊκή Ένωση ικανή να πείθει το λαό, όχι μόνο να υποχρεώνει το λαό».

Ο Ενρίκο Λέτα διαπίστωσε «πολλές θετικές ενδείξεις» για οικονομική ανάκαμψη στην χώρας μας στο άμεσο μέλλον, όπως η αύξηση στις αφίξεις των τουριστών φέτος, ενώ αποκάλυψε ότι υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους θα μπορούσαν ιταλικές εταιρείες να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα.

Ο ιταλός Πρωθυπουργός κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Ενωση «να αναγνωρίσει τα πραγματικά πολύ σημαντικά σημάδια, τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει, επικροτώντας τις προσπάθειες που έχουν γίνει στην Ελλάδα» όπως είπε και προσέθεσε: «Με αυτόν τον τρόπο θεωρώ ότι οι Ελληνες θα καταλάβουν ότι οι θυσίες τους είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού μετά από αυτές τις θυσίες θα υπάρξει φως στην άκρη του τούνελ. Αυτή είναι κατά τη γνώμη μου η Ευρώπη που θέλουμε να έχουμε: Ευρώπη και Ευρωπαϊκή Ένωση ικανή να πείθει το λαό, όχι μόνο να υποχρεώνει το λαό. Και πιστεύω ότι η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση κάνει τα σωστά πράγματα για να δώσει τις σωστές απαντήσεις στις ευρωπαϊκές ερωτήσεις, με σωστές ενέργειες και σωστά βήματα. Κι είμαι σίγουρος ότι ο ελληνικός λαός θα καταλάβει ότι όλοι εργαζόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον και όχι για να επιβάλουμε θυσίες ότι εργαζόμαστε για ένα κοινό μέλλον».

Ο ίδιος στην ερώτηση για ενδεχόμενο νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους απάντησε πως αυτό «θα εξαρτηθεί απ’ τις συζητήσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και απ’ την επιτυχή εφαρμογή των πολιτικών της Ελλάδας. Είμαι σίγουρος ότι η πολιτική που εφαρμόζει η Ελλάδα θα τη βγάλει απ’ την κρίση και είμαι πεπεισμένος ότι θα εργαστούμε από κοινού, ΕΕ και Ελλάδα, για να έχουμε σημαντικές ενδείξεις που θα μας βγάλουν από την κρίση πολύ σύντομα. Μερικές ενδείξεις είναι ήδη ορατές. Περισσότερη εμπιστοσύνη, περισσότερες αφίξεις τουριστών φέτος στην Ελλάδα. Θα είναι πολύ σημαντικό να μπούμε στο 2014 όταν η Ελλάδα θα έχει την Προεδρία του α’ εξαμήνου και η Ιταλία του β’ εξαμήνου με ένα διαφορετικό κλίμα περισσότερης εμπιστοσύνης και περισσότερων θετικών ενδείξεων για οικονομική ανάκαμψη» τόνισε ο ιταλός πολιτικός.

Ο Ενρίκο Λέτα τάχθηκε παράλληλα κατά του διαχωρισμού Βορρά – Νότου: «Θεωρώ πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε στην πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής και στην απόφαση του Ντράγκι να σωθεί το ευρώ πάση θυσία και να ανοιχτεί μια μεγάλη ομπρέλα για το ευρώ και για την ΕΕ. Αυτή θεωρώ σωστή γραμμή. Είναι πολύ σημαντικό να αποφύγουμε τη διαμάχη μεταξύ ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου. Έχει σημασία να είμαστε αρραγώς ενωμένοι, προσανατολισμένοι προς μια πιο ενοποιημένη Ευρώπη και με την ΕΚΤ περισσότερο ικανή για σωστές ενέργειες εμπιστοσύνης των αγορών και του κόσμου, ασφαλώς. Είναι πολύ σημαντικό που σήμερα κανείς δεν λέει ότι το ευρώ κινδυνεύει να καταρρεύσει. Σήμερα τα πράγματα διαφέρουν απ’ το 2011-12. Γι’ αυτό και θεωρώ ότι υπάρχουν καλά σημάδια και ότι πρέπει να εργασθούμε για να έχουμε περισσότερα καλά σημάδια».

Τέλος, στη συνέντευξή του στο Mega, o ιταλός Πρωθυπουργός μίλησε και για το θέμα της πολιτικής για τη μετανάστευση, καθώς όπως και η Ελλάδα και η Ιταλία πλήττεται από τη λαθρομετανάστευση. «Θα υπάρξει συνάντηση τώρα το φθινόπωρο πριν την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας κι εκεί εμείς και η ελληνική κυβέρνηση θα προσαρμόσουμε τις λεπτομέρειες του κοινού μας σχεδίου για την αντιμετώπιση τής παράνομης μετανάστευσης στη Μεσόγειο. Είμαι βέβαιος, λοιπόν, ότι η ελληνική και η ιταλική προεδρία θα παρουσιάσουν προτάσεις ως πυλώνες για νέα προσέγγιση στη μεταναστευτική πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρέπει να υπάρξει επιμερισμός των βαρών. Αυτός είναι ο τελικός στόχος και θα δουλέψουμε από κοινού γι’αυτόν».