H επιτροπή προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου έδωσε τη Δευτέρα, όπως αναμενόταν, το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς την Αθήνα.

Με αυτόν τον τρόπο άνοιξε ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 4 δισ. ευρώ, που ήδη είχε λάβει την έγκριση του Euroworking Group από την Παρασκευή.

Εντός της ημέρας συνεδριάζει εξάλλου και το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για την έκριση της δόσης των 1,7 δισ. ευρώ, η οποία αναμένεται να εκταμιευθεί την Τετάρτη.

Για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναμένεται να ενημερωθεί από τον επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πολ Τόμσεν.

Στην έκθεση του ΔΝΤ θα τονίζεται πως η Ελλάδα παρουσιάζει «θετική εξέλιξη» στην ολοκλήρωση της δημοσιονομικής της προσαρμογής και βρίσκεται σε «καλό δρόμο» για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων για το 2013.

Θα τονίζεται πως οι μακροοικονομικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας παραμένουν σε γενικές γραμμές «σύμφωνες με τις προβλέψεις του προγράμματος», με την επιστροφή στην ανάπτυξη να αναμένεται το 2014.

Το ΔΝΤ θα αναγνωρίζει ακόμη τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των εξωτερικών ανισορροπιών και για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας, κυρίως μέσα από εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας οι οποίες έχουν βελτιώσει την μισθολογική ευελιξία.

Η έκθεση θα αναφέρεται ακόμη στην δέσμευση των ελληνικών Αρχών να λάβουν μέτρα για αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην δημόσια διοίκηση, όπως η ολοκλήρωση των οργανογραμμάτων μέχρι το τέλος του έτους, η εφαρμογή καθεστώτων κινητικότητας και εσωτερικής ανακατανομής προσωπικού, και η επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων για τις υποχρεωτικές εξόδους από το Δημόσιο.