Κλείνει όπως όλα δείχνουν έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων και παζαριών με το ΤΑΙΠΕΔ, η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του 33% του ΟΠΑΠ, ύψους 652 εκατ. ευρώ.

Τον δρόμο ανοίγει η εκτός απροόπτου αυριανή υπογραφή για τη παραχώρηση της 12ετούς άδειας των Κρατικών Λαχείων μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της κοινοπραξίας «ΟΠΑΠ-Intralot-Scientific Games» που εδώ και μήνες έχει πλειοδοτήσει στο σχετικό διαγωνισμό, καταβάλλοντας τίμημα 190 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να έχει υπογράψει την τελική σύμβαση.

Η υπογραφή της σύμβασης πώλησης των Λαχείων, μαζί με εκείνη για τον τεχνολογικό πάροχο (έχει ήδη διευθετηθεί), ήταν οι δύο βασικές εκκρεμότητες για τις οποίες, η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ παρέμενε μετέωρη επί μήνες.

Το πράσινο φως για να κλείσει η εκκρεμότητα με τα Κρατικά Λαχεία άναψε την Παρασκευή το Δ.Σ. της κοινοπραξίας «Ελληνικά Λαχεία» (ΟΠΑΠ-intralot-Scientific Games), εξουσιοδοτώντας τον πρόεδρο του ΟΠΑΠ Κ. Λουρόπουλο να υπογράψει τη σύμβαση με το ΤΑΙΠΕΔ. Είχαν προηγηθεί πολύμηνες διαπραγματεύσεις των τριών εταιρειών για τις μεταξύ τους συμβάσεις προμήθειας και κυρίως για το ύψος τους. Τελικά, όλα δείχνουν ότι βρέθηκε η χρυσή τομή.

Έτσι, αύριο, οι μέτοχοι της κοινοπραξίας πρόκειται να προσκομίσουν στο Ταμείο τα απαραίτητα έγγραφα, και να καταθέσουν 38 εκατ. ευρώ, το 20% του τιμήματος των 190 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί τους επόμενους μήνες.

Ταυτόχρονα, την Παρασκευή το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε την σύμβαση πώλησης στην Emma Delta του 33% του ΟΠΑΠ. Ετσι, το ΤΑΙΠΕΔ θα καλέσει εντός των ημερών τους εκπροσώπους της Emma Delta να υπογράψουν την οριστική σύμβαση, κάτι που σημαίνει ότι το Δημόσιο θα βάλει συνολικά στα ταμεία του 712 εκατ. ευρώ (τα 652 εκατ. ευρώ του τιμήματος, πλέον τα μερίσματα της χρήσης του 2012, ύψους 60 εκατ. ευρώ).

Φυσικά μετά την ολοκλήρωση της πώλησης απαιτείται και η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Συνολικά δηλαδή θα απαιτηθεί ένα 3μηνο μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες.