Στην αναδιάρθρωση του Δημοσίου θα αφορούν τυχόν νέα μέτρα που θα χρειαστούν για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού την τελευταία διετία του προγράμματος στήριξης, προκειμένου να αποφευχθεί η πίεση για νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας στο Mega, ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε: «Η έμφαση πρέπει να δοθεί στην αναδιάρθρωση του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Η τρόικα θα δεχόταν να συζητήσει ότι μέρος του όποιου δημοσιονομικού «κενού» μπορεί να καλυφθεί από την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα».

Με βάση τον σχεδιασμό του Μεσοπρόθεσμου, υπολογίζεται ότι έως το τέλος του προγράμματος μπορούν να εξοικονομηθούν 1,552 δισ. ευρώ από το Δημόσιο και συγκεκριμένα 816,5 εκατ. ευρώ από την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, κυρίως τα υπουργεία, άλλα 210 εκατ. ευρώ από τη Τοπική Αυτοδιοίκηση και 525,4 εκατ. ευρώ από τον εξορθολογισμό στις ΔΕΚΟ.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, που επικαλείται το Mega, με στόχο τη κάλυψη δημοσιονομικού κενού τη διετία 2015 – 2016 χωρίς περικοπές μισθών και συντάξεων, η εξοικονόμηση μπορεί να φτάσει ή να ξεπεράσει τα 3 δισ ευρώ.

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχεται ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι δύσκολος, καθώς η διαπραγμάτευση για τη διετία 2015 – 2016 δεν έχει κλείσει ακόμα.

Σύμφωνα, δε, με τις τελευταίες εκτιμήσεις της τρόικας το δημοσιονομικό κενό υπολογίζεται περίπου στα τέσσερα δισ ευρώ.

«Η διαπραγμάτευση με τη τρόικα τον Σεπτέμβριο δεν θα είναι εύκολη διότι θα είναι ίσως η τελευταία δύσκολη διαπραγμάτευση πριν να λήξει το πρόγραμμα. Ναι, μεν, για το 2013 και το 2014, έπειτα από μεγάλη προσπάθεια, τους πείσαμε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, όμως για το 2015 και το 2016 η συζήτηση είναι ανοικτή» υπογραμμίζει ο υπουργός Οικονομικών.