Υπέρ του δημοσίου συμφέροντος λειτούργησε ο Μπράντλι Μάνινγκ, ο στρατιώτης που κατηγορείται για τη διαρροή εμπιστευτικού υλικού προς το Wikileaks, τόνισαν οι συνήγοροί του σε μια προσπάθεια να αντικρούσουν την θέση των κατηγόρων ότι πρόδωσε τη χώρα του.

Πρόσθεσαν δε ότι ο Μάνινγκ ήθελε, από ενδιαφέρον για τους συμπολίτες του, να ανοίξει μια ευρύτερη συζήτηση για την διπλωματική και στρατιωτική πολιτική των ΗΠΑ.

«Είναι ένας μάρτυρας υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, τελεία και παύλα. Θέλει να ενημερώσει τη κοινή γνώμη» υπογράμμισε ο δικηγόρος του, Ντείβιντ Κουμπς.

Ο Μάνινγκ δεν είναι προδότης αλλά ένας «νέος, αφελής και καλοπροαίρετος» άνθρωπος που σοκαρίστηκε από όσα έζησε στο Ιράκ όπου υπηρετούσε, είπε ο Κουμπς για τον πελάτη του.

Η δίκη του Μάνινγκ στο στρατοδικείο στη βάση Μιντ στο Μέριλαντ πλησιάζει προς το τέλος της, με την απόφαση να ανακοινώνεται εντός των ημερών.

Ο στρατιώτης, που υπηρετούσε το 2010 στο Ιράκ, κατηγορείται για 21 αδικήματα, το σοβαρότερο των οποίων είναι η παροχή βοήθειας στον εχθρό, το οποίο τιμωρείται με ισόβια.

Για κάποια από τα μικρότερης βαρύτητας αδικήματα,όπως είναι η κακή χρήση (misuse) απόρρητων πληροφοριών,έχει δηλώσει ένοχος.