Ενα εντεκάχρονο κορίτσι κάνει βουτιά από μπαλκόνι. Την ημέρα των γενεθλίων του. Χαμογελώντας. Και η οικογένειά του κάνει ό,τι μπορεί για να πείσει την Αστυνομία πως επρόκειτο για ατύχημα.

Οι σκληρές συνθήκες μιας low-budget παραγωγής δυσκόλεψαν τα γυρίσματα, το συνεργείο δούλεψε σκληρά αλλά οι κόποι του καθώς και η επιμονή του «καπετάνιου», του Αλέξανδρου Αβρανά, δείχνουν να επιβραβεύονται: η ταινία του υπό τον τίτλο «Miss Violence» (Δεσποινίς Βία), της οποίας τον μύθο περιγράψαμε μόλις, επιλέχθηκε στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ της Βενετίας, μια σημαντική νίκη του ελληνικού σινεμά αλλά, κυρίως, του σκηνοθέτη του ίδιου, για τους εξής λόγους:

Το 2008, η ταινία του Αβρανά υπό τον τίτλο «Without» κερδίζει επτά βραβεία στην –τελευταία φορά όπως αποδείχθηκε –απονομή των αντίστοιχων Κρατικών. Ο παραγωγός της ταινίας όμως ακούει τα εξ αμάξης καθώς οι φήμες για συντεχνιακό σπρώξιμο των φιλμ του οργιάζουν. Βλέπετε, είχε κι άλλη ταινία ο άνθρωπος εκείνη τη χρονιά και έτσι άκουσε 14 φορές να τον ευχαριστούν για την παραγωγή δύο ταινιών που σήκωσαν τα πάντα (η άλλη ταινία ήταν το «Σκλάβοι στα δεσμά τους», του Τώνη Λυκουρέση).

Από εκείνη την αναμπουμπούλα ξεσπά το κίνημα των Κινηματογραφιστών στην Ομίχλη που αντί να δουλέψουν προς την αναμόρφωση του θεσμού των Κρατικών, αποφασίζουν να τον απαξιώσουν –προτείνοντας μάλιστα την ψήφιση ενός νέου νόμου γιατί ο παλιός δεν εφαρμόζεται. Το αίτημα τους γίνεται δεκτό –ένα νέο νομοσχέδιο παρουσιάζεται και ψηφίζεται, ενώ τα λεφτά των Κρατικών επιστρέφουν στα ταμεία του υπουργείου. Μαντέψτε: Οπως ακριβώς και πριν, έτσι και τώρα, κανείς δεν ενδιαφέρεται να εφαρμόσει τον νέο νόμο. Και μέσα στη χαώδη βαβούρα, το «Without», η σύμφωνα με τις βραβεύσεις καλύτερη ταινία εκείνης της χρονιάς, δεν βγαίνει καν στις αίθουσες!

Μερικές φορές όμως η ζωή έχει τον τρόπο της να διευθετεί τις όποιες εκκρεμότητες. Και ο σκηνοθέτης που έγινε τζάμπα και βερεσέ αποδιοπομπαίος τράγος ενός συστήματος σκάρτου βρίσκεται στο διαγωνιστικό τμήμα ενός εκ των σημαντικότερων φεστιβάλ παγκοσμίως.