Τα δικαστήρια του Πειραιά μετακομίζουν από τον Σεπτέμβριο στο κτίριο της παλαιάς καπναποθήκης του Κεράνης που παρέμενε στα αζήτητα, ενώ εδώ και χρόνια το Δημόσιο πληρώνει «χρυσά ενοίκια» για να καλύπτει τις ανάγκες των δικαστικών υπηρεσιών που λειτουργούν κατακερματισμένες.
Η μεταστέγαση των δικαστηρίων ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα δικηγόρων, δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων και παράλληλα μειώνει το κόστος λειτουργίας των υπηρεσιών σε καιρό οικονομικής κρίσης.
Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έκανε δεκτή την εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου και όπως ανακοινώθηκε χθες, προκρίθηκε η οριστική λύση του προβλήματος της στέγασης των δικαστηρίων του Πειραιά, που παρέμενε άλυτο για σχεδόν 30 χρόνια.
Επειτα από αυτή την απόφαση σταδιακά, με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουν να  συγκεντρώνονται στο κτίριο του Κεράνη επί της οδού Θηβών οι δικαστικές υπηρεσίες, που είναι διασκορπισμένες σε διάφορα σημεία της πόλης. Το κτίριο ανασκευάστηκε πλήρως το έτος 2002 και έκτοτε παρέμενε αναξιοποίητο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα ένας δικηγόρος για να διεκπεραιώσει δικαστικές υποθέσεις είναι υποχρεωμένος να κάνει... παρέλαση από 8 διαφορετικά σημεία, ενώ  το κεντρικό κτίριο δεν διαθέτει καν έξοδο κινδύνου.
Η μεταστέγαση των δικαστηρίων υπολογίζεται ότι θα φέρει στο Δημόσιο έσοδα σχεδόν 1,1 εκατ. ετησίως, όσο δηλαδή το κόστος των μισθωμάτων στα κτίρια που ενοικιάζονται για να καλυφθούν οι ανάγκες των δικαστηρίων.
Με την επιλογή αυτή, όπως λένε δικηγόροι, δεν κερδίζει μόνο το Δημόσιο σε χρήμα, αλλά και οι ίδιοι οι νομικοί κερδίζουν σε χρόνο, καθώς στον ενιαίο χώρο θα μπορούν να ασκούν τα καθήκοντά τους.
Το κτίριο του Κεράνη ανήκει στο Δημόσιο και αποτελείται  από υπόγειο, ισόγειο και έξι ορόφους συνολικού εμβαδού  29.000 τ.μ., ενώ πληροί όλες τις προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας. Τη σχετική προκαταρκτική μελέτη για την εγκατάσταση όλων των δικαστικών υπηρεσιών του Πειραιά εκπόνησε σε σύντομο χρονικό διάστημα η Θέμις Κατασκευαστική, που είναι ο φορέας κατασκευής κτιριακών υποδομών για την εξυπηρέτηση του έργου της Δικαιοσύνης.
Συγκεκριμένα, οι δικαστικές υπηρεσίες που λειτουργούν στον Πειραιά είναι: Εφετείο - Εισαγγελία Εφετών, Πρωτοδικείο - Εισαγγελία Πρωτοδικών, Διοικητικό Εφετείο, Διοικητικό Πρωτοδικείο, Ειρηνοδικείο, Πταισματοδικείο, Ελεγκτικό Συνέδριο, Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων, Υπηρεσία Επιμελητών Κοινωνικής Αρωγής, Εμμισθο Υποθηκοφυλακείο & Κτηματολόγιο και Ιατροδικαστική Υπηρεσία.
«Σε μια περίοδο που σχεδόν όλα είναι μίζερα, ο Πειραιάς - εδώ έχει μεταφερθεί το κέντρο των ναυτικών υποθέσεων - παίρνει πόντους στην ανάπτυξη και στη δημιουργία», δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Στέλιος Μανουσάκης, ο οποίος δεν κρύβει την ικανοποίησή του για τη μεταστέγαση των δικαστηρίων της πόλης, που εξυπηρετούν περίπου 2.500 δικηγόρους.
Εξάλλου, εδώ και χρόνια η πολιτεία είχε αναγνωρίσει την αναγκαιότητα του εγχειρήματος, αλλά τα σχέδια άλλοτε... ναυαγούσαν και άλλοτε έμεναν στα χαρτιά. Και όλα αυτά ενώ τα κτίρια στα οποία λειτουργούν οι δικαστικές υπηρεσίες του Πειραιά όχι μόνο δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες, όπως πριν από μερικά χρόνια, αλλά δεν πληρούν πια ούτε τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία τους.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από