Μεγάλο μέρος απʼ όσα εξοικονόμησε η ελληνική βιομηχανία την τελευταία τετραετία σε εργατικό κόστος, το απορροφά πλέον η αύξηση του ενεργειακού κόστους!

Στο συμπέρασμα αυτά καταλήγουν οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας, με το αίτημα για φθηνή ενέργεια να επεκτείνεται πλέον και εκτός των πολύ ενεργοβόρων επιχειρήσεων, σε όσες δηλαδή δεν πραγματοποιούν μεγάλες καταναλώσεις.

Το παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό. Πριν από τέσσερα χρόνια βιομηχανία της Κομοτηνής πλήρωνε για εργατικά 7 εκατ. ευρώ το χρόνο και 1 εκατ. ευρώ για ενέργεια. Σήμερα, η εικόνα είναι τελείως διαφορετική. Μετά και τις μειώσεις του εργατικού κόστους στις οποίες προχώρησε για να καταστεί βιώσιμη, καταβάλλει για μισθούς 6 εκατ. ευρώ το χρόνο, αλλά για ενέργεια 3,5 εκατ. ευρώ !

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν από το φορέα που εκπροσωπεί τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, την Ελληνική Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) στην πρώτη δημόσια εκδήλωση που πραγματοποίησε στη Κομοτηνή, στο πλαίσιο πανελλαδικής καμπάνιας που ξεκινά με αίτημα τη φθηνότερη ενέργεια.

Στην εκδήλωση αναφέρθηκαν παραδείγματα πολλών μεταποιητικών επιχειρήσεων που δεν αντέχουν το δυσβάστακτο ενεργειακό κόστος, και έχουν άμεσα ή έμμεσα πληγεί από την έλλειψη εθνικής ενεργειακής και βιομηχανικής πολιτικής.

Παραδείγματα

Το πιο σημαντικό ωστόσο είναι η διαπίστωση πως το πρόβλημα του ακριβού ηλεκτρικού και φυσικού αερίου, δεν απασχολεί μόνο τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, αλλά το σύνολο της μεταποίησης, με τους ανθρώπους της βιομηχανίας να αναζητούν τρόπους σε τεχνικό και νομικό επίπεδο για να το ξεπεράσουν.

Ένα άλλο ανησυχητικό συμπέρασμα είναι ότι ακόμη και πολλές από τις βιομηχανίες που τα τελευταία χρόνια στράφηκαν σε εναλλακτικές μορφές κάλυψης του ενεργειακού τους κόστους (βιομάζα, κλπ), και κατάφεραν παροδικά να μειώσουν το κόστος τους, το είδαν ξανά να αυξάνεται λόγω των φόρων.

Σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρθηκε η περίπτωση της Χαρτοποιίας Κομοτηνής, που καλύπτει τις ανάγκες της με λέβητα βιομάζας, επένδυση ύψους 1 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για επένδυση που σταδιακά απαξιώνεται λόγω αυξήσεων που μόνο τον τελευταίο χρόνο ανήλθαν σε 35% σε τέλη και φόρους.

Άλλη περίπτωση είναι εκείνη της Ελληνικά Λιπάσματα στην Καβάλα (ΕΛΦΕ), που παράγει ηλεκτρική ενέργεια για ιδιοκατανάλωση, το αρχικό ωστόσο όφελος έχει μειωθεί σημαντικά μετά την επιβολή των υψηλών τελών και φόρων.

Στην εκδήλωση, εκτός από τους εκπροσώπους βιομηχανιών της Θράκης (βιομηχανίες ξύλου, λιπασμάτων, χαρτοποιίες, κλπ), συμμετείχαν και εκπρόσωποι συλλογικών επαγγελματικών φορέων, του ΤΕΕ και κομματικών οργανώσεων της αντιπολίτευσης.

Εκ μέρους της ΕΒΙΚΕΝ, ο Αντώνης Κοντολέων επεσήμανε ότι στην Ελλάδα απουσιάζει παντελώς η βιομηχανική πολιτική, σε αντίθεση με την Ευρώπη όπου η μία μετά την άλλη οι κυβερνήσεις ενισχύουν με μέτρα ελάφρυνσης του ενεργειακού κόστους την παραγωγή τους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από