Σωσίβιο σε όσους έχει ασκηθεί εις βάρος τους ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή αλλά δεν έχουν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό από την ελληνική Δικαιοσύνη έριξε χθες το υπουργείο Οικονομικών με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή, καθώς τους επιτρέπει να υπάγονται στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και να απαλλάσσονται έτσι για τα φορολογικά αυτά αδικήματα πριν φτάσουν στο ακροατήριο.

Την ίδια στιγμή πάντως, κύκλοι της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων εκτόξευαν χθες απειλές προς τους φοροφυγάδες. Σε άτυπο ενημερωτικό σημείωμα αναφερόταν ότι παρέχουν «πολιτική κάλυψη» για την αποκάλυψη των φοροφυγάδων και πως «δεν υπάρχουν ανέγγιχτοι: όποιος κλέβει φόρους, και ο Πάπας ο ίδιος να είναι, θα πληρώνει. Τέρμα η ανοχή».

Αποδίδοντας ευθύνες στους προκατόχους τους, προσέθεταν ότι «οι άνθρωποι ρωτούν γιατί επί σειρά ετών υπήρχαν αυτοί που δεν τους άγγιζε κανείς.

Αυτοί που έχουν εκατομμύρια στην τράπεζα και δηλώνουν εισόδημα… κάτω από το αφορολόγητο». Και εξηγούσαν: «Λαμβάνουμε συνεχώς τηλέφωνα από εφόρους και επόπτες και ελεγκτές οι οποίοι ρωτούν: Εχω στοιχεία για τον τάδε μεγαλοδικηγόρο ή τον τάδε διάσημο τραγουδιστή ή τον τάδε δήμαρχο. Τον κυνηγάω;».

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη πρέπει να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα εξαιρούνταν και δεν υπάγονταν σε αυτή οφειλέτες που έχουν καταδικαστεί ή έχει ασκηθεί εναντίον τους ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή.

Ωστόσο, η τροπολογία που περιελήφθη την τελευταία στιγμή στο νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή επέφερε αλλαγές στις διατάξεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (οι οποίες μάλιστα είχαν ψηφιστεί από τη Βουλή μόλις προ διμήνου).

Ετσι, εφεξής θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και φορολογούμενοι εις βάρος των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή, αλλά η υπόθεσή τους δεν έχει δικαστεί σε πρώτο βαθμό.

Το υπουργείο Οικονομικών αιτιολόγησε την κατάθεση της συγκεκριμένης τροπολογίας υπογραμμίζοντας αφενός ότι μέχρι να καταδικαστεί κάποιος ισχύει γι’ αυτόν το τεκμήριο της αθωότητας, αφετέρου πως με την τροπολογία αυτή θα ενισχυθούν αμέσως τα δημόσια έσοδα, καθώς αρκετοί θα προτρέξουν να κάνουν χρήση του «σωσιβίου» πριν η υπόθεσή τους οδηγηθεί στο ακροατήριο.

ANTIΡΡΗΣΕΙΣ. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρόεδρος της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες Παναγιώτης Νικολούδης έχει εκφράσει αντιρρήσεις γι’ αυτή την ευνοϊκή μεταχείριση, καθώς το νέο καθεστώς θέτει εμπόδια και σε υποθέσεις που διερευνά η Αρχή.