Ενα ηλεκτρονικό μάτι θα ελέγχει από το 2014 τι ψαρεύουν τα 3.000 μεγαλύτερα ελληνικά αλιευτικά σκάφη στα οποία οφείλεται το 80% της αλιευτικής παραγωγής της χώρας και επομένως ευθύνονται για την υπεραλίευση, που στις θάλασσές μας κάνει ρεκόρ. Στόχος είναι να μπει φρένο σε αυτή την ανεξέλεγκτη κατάσταση μαζί με την παράνομη αλιεία, κάτι που αποτελεί βασικό στόχο της νέας Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, η οποία τίθεται σε ισχύ από το 2014.
Υποχρεωτικά λοιπόν από του χρόνου τα αλιευτικά σκάφη με μέγεθος 12 μέτρα και πάνω, δηλαδή γρι-γρι και μηχανότρατες, θα πρέπει να προμηθευτούν μια ηλεκτρονική συσκευή (ονομάζεται ERS), κόστους 2.000 - 3.000 ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί μέσω κοινοτικού προγράμματος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Μέσω του ERS (Electronic Reporting System) θα αποστέλλουν λεπτομερώς το είδος και την ποσότητα της κάθε ψαριάς τους στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Εκεί, ένας θάλαμος επιχειρήσεων θα δέχεται online και θα επεξεργάζεται τα στοιχεία, προκειμένου ανά πάσα στιγμή η πολιτεία να γνωρίζει τι είδη αλιεύει ο κάθε ψαράς, αν στα δίχτυα του ανέσυρε ψάρια μικρότερα από ένα μέγεθος η αλίευση των οποίων απαγορεύεται κ.ο.κ.
Οταν το σκάφος φτάνει στην ιχθυόσκαλα και εκφορτώνει την ψαριά του, επιθεωρητές θα ταυτοποιούν τις ποσότητες με τα στοιχεία που κατέγραψε το «e-μάτι» του πλοίου. Αν στο σκάφος υπάρχουν περισσότερα ψάρια από όσα δήλωσε ηλεκτρονικά o ψαράς, θα ακολουθούν πρόστιμα μέχρι και αφαίρεση της άδειάς του σε περίπτωση υποτροπής. Από τα 16.031 που είναι το σύνολο των ελληνικών αλιευτικών σκαφών - μακράν ο πολυπληθέστερος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή - ERS θα προμηθευτούν τα μεγαλύτερα.
ΜΗΧΑΝΟΡΓΆΝΩΣΗ. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα μηχανογράφησης της ελληνικής αλιείας, που σε αντίθεση με τον τομέα της γεωργίας βρίσκεται πολύ πίσω. Το πρόγραμμα φέρει την ονομασία Ολοκληρωμένο Σύστημα Παρακολούθησης Αλιείας - ΟΣΠΑ», είναι προϋπολογισμού 2,3 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται κατά 90% από κοινοτικούς πόρους. Κάτω από την ομπρέλα του θα συγκεντρωθούν χιλιάδες στοιχεία. Τέτοια είναι αυτά που ήδη καταγράφουν online οι οθόνες του υπουργείου Ναυτιλίας με τη θέση και την ταχύτητα κάθε αλιευτικού, τα στοιχεία από το μητρώο σκαφών, οι παραβάσεις, τα αλιευτικά δεδομένα για τις ελληνικές θάλασσες που πρέπει έως το α' τρίμηνο του 2014 να έχουν σταλεί στην Κομισιόν (το πρόγραμμα συλλογής τους βρίσκεται σε εξέλιξη) κ.ά. Χάρη στο ΟΣΠΑ, θα μπορέσει να ελεγχθεί η ποσότητα των ψαριών κάθε είδους που αλιεύονται ετησίως, όπως απαιτεί η νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική. Το παράδειγμα της σαρδέλας είναι χαρακτηριστικό.
Εστω ότι τα δεδομένα που θα παραλάβει του χρόνου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δείχνουν ότι ο πληθυσμός της σαρδέλας είναι 400 τόνοι και ότι για να καταστεί βιώσιμο το είδος δεν πρέπει να ψαρεύονται πάνω από 100 τόνοι ετησίως. Αν η ηλεκτρονική συλλογή και καταγραφή μέσω του ERS δείξει ότι ψαρεύονται πάνω από 100 τόνοι, τότε η πολιτεία θα λάβει μέτρα.
«Είτε θα ανακοινώσει τη μείωση του αριθμού των σκαφών που ψαρεύουν το συγκεκριμένο είδος είτε θα επιβάλει υποχρεωτικά μείωση των ημερών, κατά τη διάρκεια των οποίων επιτρέπεται η αλιεία της», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Καταγραφή των πάντων
«Το νέο ηλεκτρονικό πρόγραμμα θα μας δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και στοιχεία για την αλιευτική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, όπως το εθνικό πρόγραμμα συλλογής αλιευτικών δεδομένων, θα συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα εφόδια για την εφαρμογή πολυετών σχεδίων διαχείρισης των ιχθυοαποθεμάτων, με γνώμονα τη Γαλάζια Ανάπτυξη που προωθεί η Κομισιόν», λέει στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από