Σε κλίμα ελεγχόμενης πολιτικής έντασης ψηφίστηκε χθες και επί των άρθρων, με τη στήριξη των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης «Κανόνες Ρύθμισης της Αγοράς Προϊόντων και της Παροχής Υπηρεσιών». Στο επίκεντρο της χθεσινής αντιπαράθεσης στην Ολομέλεια της Βουλής βρέθηκε ωστόσο, για δεύτερη συνεχή ημέρα, το άρθρο 16 του νομοσχεδίου και ειδικότερα η ρύθμιση που επιτρέπει άνοιγμα και των franchise καταστημάτων τις Κυριακές. Υπογραμμίζεται ότι η επίμαχη ρύθμιση έγινε δεκτή στο σύνολο του νομοσχεδίου, έπειτα από τροπολογία που κατέθεσαν εκπρόθεσμα 25 βουλευτές –από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ –και αποδέχθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Το γεγονός προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία ζητούσαν να μη συμπεριληφθεί η επίμαχη τροπολογία στο άρθρο και κατά συνέπεια στην ονομαστική ψηφοφορία, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη να επισημαίνει ότι «με αυτόν τον τρόπο εγκαινιάζονται σκανδαλώδεις διαδικασίες που δημιουργούν εκτρώματα» και πως αποτελεί «σκάνδαλο τύπου Πάχτα» και τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Νότη Μαριά να υποστηρίζει ότι η τροπολογία δεν μπορεί να γίνει δεκτή από τον υπουργό γιατί «δεν συνοδεύεται από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους». Για «τροπολογία που ήρθε τελευταία στιγμή από το παράθυρο» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

Εν μέσω παραπόνων πάντως, ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης έκανε γνωστό στο Σώμα ότι, σύμφωνα με τον Κανονισμό, επιτρέπεται να τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία η διάταξη καθώς την δέχεται η κυβέρνηση. Τελικώς, το άρθρο 16 του νομοσχεδίου εγκρίθηκε με 52 υπέρ έναντι 44 κατά σε σύνολο 96 βουλευτών –από τους συνολικά 100 βουλευτές του Α’ Θερινού Τμήματος.

Αίσθηση προκάλεσε εξάλλου το γεγονός πως ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ δήλωσε ότι καταψηφίζει το άρθρο 16, αλλά συμφωνεί με την τροπολογία. Σε ανάλογη κίνηση προχώρησε και ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος άλλωστε ήταν και ένας εκ των 25 βουλευτών που συνυπέγραψαν την τροπολογία για τα καταστήματα franchise, αλλά καταψήφισε συνολικά το άρθρο.

Σημειώνεται ωστόσο ότι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ καταψήφισαν μόνο το άρθρο 16 του νομοσχεδίου, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν το σύνολο του νομοσχεδίου.