Θέτοντας ως βασικό στόχο «φθηνότερες υπηρεσίες πληρωμών προς όφελος των καταναλωτών και των εμπόρων λιανικής πώλησης», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε χθες να ορίσει νομοθετικά τα ανώτατα επίπεδα των διατραπεζικών προμηθειών για τις συναλλαγές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες. Με τον τρόπο αυτό, δηλαδή περιορίζοντας το κόστος των υπηρεσιών της μιας τράπεζας προς άλλη, η Επιτροπή εκτιμά ότι θα περιορισθεί συνολικά το κόστος χρήσης των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών και ότι αυτό θα αποβεί τελικώς προς όφελος τόσο των εμπόρων όσο και των καταναλωτών.

Συγκεκριμένα η Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι με βάση έναν νέο κανονισμό που εισηγείται τα ανώτατα όρια των διατραπεζικών προμηθειών ορίζονται στο 0,2% της αξίας της συναλλαγής για τις χρεωστικές κάρτες και στο 0,3% για τις πιστωτικές κάρτες. Ο κανονισμός αυτός θα ισχύσει αμέσως για τις διασυνοριακές συναλλαγές και σε 22 μήνες για τις συναλλαγές εντός των κρατών-μελών. Οπως ανακοίνωσε η Επιτροπή, τα επίπεδα αυτά έχουν ήδη εγκριθεί από τις Αρχές Ανταγωνισμού για έναν αριθμό συναλλαγών με κάρτες Visa, MasterCard και Cartes Bancaires. Για τις κάρτες που δεν υπόκεινται σε αυτά τα ανώτατα όρια (κυρίως εμπορικές κάρτες που παρέχονται σε επιχειρήσεις και πιστωτικές κάρτες των τριμερών συστημάτων όπως η American Express ή η Diners), οι έμποροι λιανικής πώλησης θα μπορούν να εφαρμόζουν προσαυξήσεις ή να μην τις αποδέχονται. Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή, οι διατραπεζικές προμήθειες περιλαμβάνονται στο κόστος των πληρωμών με κάρτα που βαρύνει τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης και καταβάλλονται τελικώς από τους καταναλωτές μέσω υψηλότερων τιμών λιανικής. Οι καταναλωτές δεν τις αντιλαμβάνονται, αλλά κοστίζουν στους ίδιους και στους εμπόρους λιανικής περίπου 130 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, σημειώνει η Επιτροπή.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ. Εξάλλου η Επιτροπή ανακοίνωσε χθες την πρόθεσή της να εκδώσει μια νέα οδηγία για τις υπηρεσίες πληρωμών στην ΕΕ, που αναμένεται ότι θα διευκολύνει τη χρήση των χαμηλού κόστους υπηρεσιών ηλεκτρονικών πληρωμών, περιλαμβάνοντας στο πεδίο εφαρμογής της τις νέες υπηρεσίες διενέργειας πληρωμών. Πρόκειται για υπηρεσίες που λειτουργούν μεταξύ των τραπεζών του εμπόρου και του αγοραστή, και επιτρέπουν φθηνές και αποτελεσματικές ηλεκτρονικές πληρωμές χωρίς τη χρήση πιστωτικής κάρτας. Ταυτόχρονα και με βάση τη νέα οδηγία, οι τράπεζες και όλοι οι άλλοι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών θα πρέπει εφεξής να ενισχύσουν την ασφάλεια των διαδικτυακών συναλλαγών, απαιτώντας αυστηρή ταυτοποίηση των πελατών για τις πληρωμές.

Εκ παραλλήλου, όπως αναφέρει η Επιτροπή, οι καταναλωτές θα προστατεύονται καλύτερα από απάτη, τυχόν καταχρήσεις και περιστατικά στον τομέα των πληρωμών (π.χ. σε περίπτωση αμφισβητούμενων και εσφαλμένων πράξεων πληρωμών).

Θα μπορεί, επί παραδειγματι, να ζητηθεί από τους καταναλωτές να καλύπτουν μόνο πολύ περιορισμένες ζημιές –μέχρις ανώτατου ύψους 50 ευρώ (αντί για 150 ευρώ σήμερα) –σε περιπτώσεις παράνομων πληρωμών με κάρτα.

Τέλος, η νέα πρόταση εκτιμάται πως θα προωθήσει την εμφάνιση νέων παραγόντων και την ανάπτυξη καινοτόμων τρόπων πληρωμής μέσω κινητών τηλεφώνων και Διαδικτύου στην Ευρώπη που, όπως σημειώνει η Επιτροπή, θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο.