Εξτρα μόρια στη Νέα Δημόσια Ραδιοτηλεόραση θα έχουν όσοι συμμετάσχουν στον μεταβατικό φορέα, ο οποίος εκτιμάται ότι θα βγει στον αέρα σε διάστημα μικρότερο του μηνός. «Ουσιαστικά όσοι εργαστούν σε αυτόν θα είναι με το ένα πόδι στη νέα ΕΡΤ», ανέφεραν χθες κύκλοι της κυβέρνησης, διευκρινίζοντας πως όσοι προσληφθούν σε αυτή την πρώτη φάση, ναι μεν θα πρέπει να επαναπροσληφθούν αργότερα στον μόνιμο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, αλλά θα έχουν πρόσθετο πλεονέκτημα.

Με προσωπικό 589 ατόμων και χρόνο ζωής περίπου δύο μήνες ο μεταβατικός φορέας, που «θα καλύψει κατεπείγουσες ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου και ειδικότερα για τη μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων κατά το χρονικό διάστημα μέχρι τη φάση του μόνιμου δημόσιου φορέα ραδιοτηλεόρασης», ήδη από χθες άνοιξε τις ηλεκτρονικές πύλες του στο σάιτ του υπουργείου Οικονομικών για την υποβολή αιτήσεων.

Ειδικότερα, η διαδικασία στελέχωσης αυτού του μεταβατικού φορέα ξεκίνησε αργά χθες το απόγευμα και αναμένεται να διαρκέσει έως το μεσημέρι της 2ας Αυγούστου. Η υποβολή υποψηφιότητας θα γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικώς, με τη συμπλήρωση σχετικής αίτησης στους διαδικτυακούς τόπους του υπουργείου Οικονομικών www.minfin.gr και www.minpress.gr και θα αφορά συμβάσεις ορισμένου χρόνου (δύο μήνες). Σημειώνεται ωστόσο πως χθες για αρκετή ώρα οι συγκεκριμένοι ιστότοποι είχαν μπλοκάρει, ενδεχομένως και λόγω της υποβολής φορολογικών δηλώσεων.

Σε ανακοίνωση του Ειδικού Διαχειριστή Ενεργητικού και Παθητικού της καταργηθείσας ΕΡΤ διευκρινίζεται πάντως ότι «η υποβληθείσα υποψηφιότητα θα διατηρηθεί και θα ισχύει σε οιαδήποτε επόμενη διαδικασία για τη συμπλήρωση θέσεων μέχρι του συνολικού αριθμού των 2.000 ατόμων, των οποίων η ανακοίνωση θα ακολουθήσει το επόμενο χρονικό διάστημα και μόλις καταστεί ελεύθερη η χρήση των εγκαταστάσεων των Ραδιομεγάρων Αθήνας και Θεσσαλονίκης της καταργηθείσας ΕΡΤ Α.Ε.». Συνεπώς, για τη συμπλήρωση των λοιπών 1.500 θέσεων θα αξιοποιηθούν οι αιτήσεις που θα υποβληθούν και οι ενδιαφερόμενοι δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν εκ νέου αιτήσεις.

ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ. Σύμφωνα με την προκήρυξη του υπουργείου Οικονομικών, οι 589 θέσεις θα είναι διοικητικών καθηκόντων, τεχνικών, προγράμματος και δημοσιογράφων, οι οποίοι θα εργαστούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Καστοριά, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ιωάννινα, Ακαρνανία, Πήλιο, Μυτιλήνη, Ρόδο, Γεράνεια, Τρίπολη, Καλαμάτα, Κρήτη και Πάτρα. Εξτρα «200 μόρια μπόνους» στον μεταβατικό φορέα θα έχουν ωστόσο οι απολυμένοι της ΕΡΤ ΑΕ καθώς, σύμφωνα με την προκήρυξη του υπουργείου Οικονομικών, ορίζονται ως «ειδική κατηγορία ανέργων» οι υποψήφιοι που έχουν απολυθεί λόγω κατάργησής της. Με την προϋπόθεση βέβαια «να είχαν συνεχή υπηρεσία κατά τα δύο τουλάχιστον τελευταία έτη και δεν είχαν παράλληλη απασχόληση σε άλλο εργοδότη».

Στην προκήρυξη αναφέρεται επίσης ότι όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι ενήλικοι και όσοι εξ αυτών δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια να αποδείξουν ότι γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα σε επαρκή βαθμό, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Πέραν αυτών, θα πρέπει «να μην έχουν κώλυμα πρόσληψης και να κατέχουν τους απαραίτητους τίτλους σπουδών μέχρι την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων», ενώ οι άνδρες υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Επίσης, οι υποψήφιοι θα πρέπει «να μην κατέχουν έμμισθη θέση ή απασχόληση στο στενό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα», αλλά και να έχουν προϋπηρεσία σε ραδιοτηλεοπτικό φορέα, συγκεκριμένα στην ειδικότητα για την οποία υποβάλλουν αίτηση.

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ. Οπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, το συνολικό κόστος για τις μισθοδοσίες των εργαζομένων σε αυτό το δίμηνο μεταβατικό στάδιο θα ανέλθει σε περίπου 3,2 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τροπολογία για τις αποζημιώσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ –που δεν αποκλείεται να κατατεθεί ακόμη και εντός της ημέρας, στο φορολογικό νομοσχέδιο –θα προβλέπει την πλήρη αποζημίωση των εργαζομένων που θα αποχωρήσουν, ενώ όσοι επαναπροσληφθούν στη Νέα Δημόσια Ραδιοτηλεόραση θα έχουν το πλαφόν των 15.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση οδηγήθηκε στην απόσυρση του άρθρου 108 του πολυνομοσχεδίου που προέβλεπε επιπλέον 80 εκατ. ευρώ για τις αποζημιώσεις των απολυμένων ΕΡΤ, έπειτα από αίτημα 33 γαλάζιων βουλευτών με επικεφαλής τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Μάκη Βορίδη και τον βουλευτή Ιορδάνη Τζαμτζή. Οι βουλευτές της ΝΔ είχαν αντιδράσει έντονα υποστηρίζοντας ότι πρέπει να ισχύσει το πλαφόν των 15.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, όπως προβλέπεται για τις ΔΕΚΟ. «Δεν μπορεί να κόβουμε χρήματα από τις τρίτεκνες μητέρες και τους συνταξιούχους και να δίνουμε επιπλέον χρήματα σε αποζημιώσεις για την ΕΡΤ», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Αντιδρούν στην προκήρυξη

Σφοδρή ήταν η αντίδραση των απολυμένων της πρώην ΕΡΤ στη δημοσίευση της προκήρυξης. Σε ανακοίνωσή τους, οι δημοσιογράφοι του καταργηθέντος οργανισμού κάνουν λόγο για καινοτομία από την πλευρά της κυβέρνησης που επιχειρεί να θολώσει τον εκτροχιασμό από τη νομιμότητα. Ακόμα, χαρακτηρίζουν τη νέα ραδιοτηλεόραση που θα δημιουργηθεί «όχι πλέον δημόσια αλλά αυστηρά κυβερνητική» ενώ δεν διστάζουν να τη συγκρίνουν με την αντίστοιχη της Συρίας. Απορρίπτουν την προκήρυξη θέσεων υποστηρίζοντας πως «πρόκειται για μια πρόσκληση ενδιαφέροντος η οποία βρίθει γενικοτήτων και ασαφειών και θίγει βάναυσα τους εργαζομένους. Δεν είναι υγιής και καθαρή και ως εκ τούτου αφερέγγυα».

Ποια είναι τα βασικά κριτήρια επιλογής

Τα βασικά κριτήρια αξιολόγησης για πρόσληψη είναι οι τίτλοι σπουδών, οι ξένες γλώσσες και οι γνώσεις υπολογιστών. Επιπλέον, οι υποψήφιοι με εμπειρία στον χώρο θα λάβουν 10 μόρια για κάθε μήνα απασχόλησης σε ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Ωστόσο υπάρχουν και τα κοινωνικά κριτήρια, που δίνουν επιπλέον μοριοδότηση σε μέλη πολύτεκνων ή μονογονεϊκών οικογενειών και σε πάσχοντες από ανίατες ασθένειες.