Το 2011, όταν ιδιώτες ελεγκτές κλήθηκαν για πρώτη φορά από το Ταμείο το Δημοσίου (ΟΠΑΔ) να ελέγξουν υψηλές δαπάνες που αφορούσαν σε παλαιότερες νοσηλείες των ασφαλισμένων σε μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια, τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά. Το όφελος ανήλθε στα 2,1 εκατομμύρια ευρώ για το Ταμείο, αφού οι ελεγκτές διαπίστωσαν μαύρες τρύπες στην επιστημονική αντιμετώπιση των ασθενών. Πιο συγκεκριμένα:

– Αποκαλύφθηκαν περιπτώσεις καρδιολογικών επεμβάσεων, όπου η χρήση των στεντ απείχε μακράν από τα οριζόμενα διεθνή πρωτόκολλα. Για παράδειγμα, τοποθετούνταν στους ασθενείς κατά μέσο όρο 4 στεντ όταν ο διεθνής μέσος όρος είναι 1,2.

– Διαπιστώθηκε ότι το 60% των επεμβάσεων για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας δεν πληρούσε τα επιστημονικά κριτήρια που καθιστούσαν αναγκαία την επέμβαση, π.χ. δείκτης μάζας σώματος, συνοδό νόσημα κ.τ.λ.

– Φάνηκε ότι ασθενείς υποβάλλονταν σε περιττές πλην όμως ακριβές απεικονιστικές εξετάσεις, όπως μαγνητικές, αξονικές και στεφανιογραφίες.

– Εντοπίστηκαν πολυήμερες νοσηλείες των ασφαλισμένων του ΟΠΑΔ οι οποίες δεν αιτιολογούνταναπό τα υπόλοιπα στοιχεία του φακέλου.

«Η αξιοποίηση της εμπειρίας του ιδιωτικού τομέα στον έλεγχο λογαριασμών νοσηλείας δοκιμάστηκε από τον ΟΠΑΔ το 2011 σε 1.500 περιπτώσεις ανέλεγκτων νοσηλειών σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. Οι περικοπές που προτάθηκαν της τάξης του 17,8% έγιναν δεκτές από τους παρόχους, οι οποίοι αποζημιώθηκαν για τα ποσά που προέκυψαν μετά τις περικοπές αυτές. Το όφελος για τον Οργανισμό ήταν εντυπωσιακό, καθώς με μια δαπάνη της τάξεως των 58.000 ευρώ γλίτωσε περίπου 2 εκατομμύρια, την ίδια στιγμή κατά την οποία οι έλεγχοι που διενεργούσε ο εσωτερικός μηχανισμός είχαν ως αποτέλεσμα περικοπές που δεν υπερέβαιναν το 1-1,5%», υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» ο Κυριάκος Σουλιώτης, επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, πρώην διοικητής ΟΠΑΔ και υποδιοικητής ΕΟΠΥΥ.

Στο πλαίσιο αυτό συμπληρώνει ότι η αναγκαιότητα μιας τέτοιας επιλογής σήμερα είναι δεδομένη για δύο λόγους: «Πρώτον, οι νέοι στόχοι δαπανών που έχουν τεθεί για τον ΕΟΠΥΥ είναι ασφυκτικοί και, δεύτερον, έχουν συσσωρευτεί οι υποχρεώσεις από τα προηγούμενα Ταμεία και από το νέο ενιαίο και, συνεπώς, η σύντομη κάλυψή τους απαιτεί την ταχύτερη δυνατή διαδικασία ελέγχου».