Εκατοντάδες ευχετήριες κάρτες έξω από το νοσοκομείο της Πρετόρια, όπου ο Πατέρας τους Εθνους, ο Μαντίμπα, νοσηλεύεται επί έξι εβδομάδες. Πολύχρωμα μπαλόνια, λουλούδια και τραγούδια για γρήγορη ανάρρωση. Ενα συγχρονισμένο «Να ζήσεις, Μαντίμπα» από μαθητές σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Νότιας Αφρικής. Μια ανθρώπινη αλυσίδα από τα προάστια έως το κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ. Και 67 λεπτά κοινωνικής εργασίας, όσα και τα χρόνια που αφιέρωσε από τη ζωή του ο Νέλσον Μαντέλα μαχόμενος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Νότια Αφρική: ως δικηγόρος, ως ακτιβιστής, ως κρατούμενος και ως πρόεδρος. Ο πρώτος μαύρος ηγέτης της Νότια Αφρικής έκλεισε χθες τα 95 του χρόνια. Τα γιόρτασε στο νοσοκομείο σημειώνοντας «σημαντική πρόοδο». Αυτό ήταν το δικό του «δώρο» προς τους Νοτιοαφρικανούς που το μόνο που θέλουν είναι να τον δουν να σηκώνεται από το κρεβάτι και να επιστρέφει κοντά στους ανθρώπους που τον αγαπούν. Τα 95α γενέθλιά του, δήλωσε χαρακτηριστικά στον νοτιοαφρικανικό ραδιοσταθμό Radio 702 η πρώην σύζυγός του Γουίνι Μαντικιζέλα, είναι «ένα δώρο προς το έθνος».

Τα γενέθλια του Τάτα Μαντίμπα άλλαξαν το βαρύ κλίμα που επικρατεί στη χώρα από τις 8 Ιουνίου, όταν ο πρώην πρόεδρος εισήχθη με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα στο νοσοκομείο. Ηταν η τέταρτη εσπευσμένη εισαγωγή σε διάστημα μόλις έξι μηνών, αλλά και μια θλιβερή συνειδητοποίηση για τους Νοτιοαφρικανούς ότι ο άνθρωπος που θαυμάζουν ως πρότυπο ηθικής έναντι της αδικίας και ως σύμβολο της φυλετικής συμφιλίωσης δεν θα είναι μαζί τους για πάντα. Επειτα από έξι εβδομάδες αγωνίας όμως, ο νοτιοαφρικανός αγωνιστής εξέπληξε ευχάριστα συγγενείς, φίλους και γιατρούς σημειώνοντας «σταθερή βελτίωση» στην υγεία του. Η κόρη του Ζίντζι μίλησε για «θεαματική πρόοδο», αφού κατά την τελευταία της επίσκεψη, αυτή την εβδομάδα, τον βρήκε να βλέπει τηλεόραση, ενώ επικοινώνησε μαζί της κουνώντας τα μάτια και τα χέρια του. Εξερχόμενος από το νοσοκομείο όπου πήγε χθες για να ευχηθεί στον Μαντέλα, ο Πρόεδρος της χώρας Τζέικομπ Ζούμα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι του ευχήθηκε, κι εκείνος του χαμογέλασε.

Εκτός όμως από νέους και γέρους, τους μαθητές, τους φοιτητές και τους στρατιώτες που έκαναν κάθε λογής φιλανθρωπία, πολιτικοί πρόσφυγες από την Αιθιοπία και τη Νιγηρία ανέλαβαν να καθαρίσουν τους δρόμους του Γιοχάνεσμπουργκ για να αποδώσουν φόρο τιμής στον «πατέρα της Αφρικής».

Από το 2009 ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών έχει ορίσει τη 18η Ιουλίου ως Διεθνή Ημέρα Νέλσον Μαντέλα. Ο πρώην πρόεδρος τιμάται σε όλο τον κόσμο για τη συμβολή του στον τερματισμό του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική.