Σε 90 ημέρες θα πρέπει να ολοκληρώνουν οι εφορίες τις διαδικασίες επιστροφής πιστωτικού ΦΠΑ από την 1η Σεπτεμβρίου 2013. Σε διαφορετική περίπτωση το Δημόσιο θα επιβαρύνεται με τόκο εκπρόθεσμης επιστροφής, κάτι για το οποίο θα αναζητούνται ευθύνες από τον αρμόδιο υπάλληλο της εφορίας αλλά και από τον προϊστάμενό του.

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης απέστειλε σε όλες τις εφορίες της χώρας εγκύκλιο για την επιτάχυνση των εργασιών επιστροφής ΦΠΑ, θέλοντας να αντιμετωπίσει την τεράστια ολιγωρία που καταγράφεται σε δεκάδες εφορίες και η οποία έχει ως αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις και οι επιτηδευματίες να λαμβάνουν επιστροφή φόρου με καθυστέρηση έως και 3 χρόνων!

Στην εγκύκλιο του κ. Θεοχάρη τονίζεται ότι αν και από τις 20 Μαρτίου 2013 έχει καθιερωθεί νέα διαδικασία επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ που επιταχύνει τις καταβολές του φόρου και από τα μέσα Απριλίου έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες για την υλοποίηση της διαδικασίας αυτής με στόχο την έγκαιρη απόδοση των οφειλόμενων ποσών στους δικαιούχους, οι δεσμευτικές προθεσμίες δεν τηρούνται από τις εφορίες και παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να παραμένουν σε εκκρεμότητα αιτήσεις για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων το υπουργείο αναγνωρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΔΟΥ, όπως έλλειψη προσωπικού, τεχνικά προβλήματα κ.ά., όμως η εμφάνιση σημαντικών καθυστερήσεων δεν ενισχύει την αξιοπιστία του Δημοσίου έναντι των επιχειρήσεων. Υπογραμμίζει δε ότι οι επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με κυρώσεις σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Θεοχάρης ζητεί από τις εφορίες να διεκπεραιώσουν άμεσα τις αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ οι οποίες εκκρεμούν ήδη πάνω από 120 ημέρες, ενώ ξεκαθάρισε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 και μετά θα πρέπει να διεκπεραιώνονται κατά προτεραιότητα οι αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ με χρόνο αναμονής πάνω από 90 ημέρες. Μάλιστα, η επιστροφή που αφορά εξαγωγικές επιχειρήσεις θα προηγείται των λοιπών αιτήσεων.

Ο κ. Θεοχάρης ξεκαθαρίζει ότι μετά τις 90 ημέρες η επιστροφή ΦΠΑ θα επιβαρύνεται με τόκο εκπρόθεσμης επιστροφής από το Δημόσιο, γεγονός για το οποίο θα υπάρχει ευθύνη τόσο του υπαλλήλου όσο και της ΔΟΥ. Ζητεί δε από τους αρμόδιους επιθεωρητές να παρακολουθούν συστηματικά τις εφορίες και ειδικά εάν οι αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ καταχωρίζονται αμέσως στο Taxisnet.

Τεράστιες καθυστερήσεις. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, μόλις 20 από τις 142 εφορίες της χώρας επιστρέφουν σήμερα τον ΦΠΑ σε διάστημα μικρότερο των 90 ημερών.

Αντιθέτως υπάρχουν εφορίες που κάνουν ακόμη και τρία χρόνια για να επιστρέψουν τον ΦΠΑ στους δικαιούχους. Ενδεικτικά αναφέρονται η ΔΟΥ Ζακύνθου, όπου η επιστροφή ΦΠΑ απαιτεί 1.009 ημέρες, η Η’ Θεσσαλονίκης που η διαδικασία απαιτεί 801 ημέρες, η ΔΟΥ Κω που η επιστροφή ΦΠΑ απαιτεί 716 μέρες και οι ΔΟΥ Χολαργού (706 ημέρες), Σκιάθου (623 ημέρες), Γ’ Πατρών (598 ημέρες), Γ’ Πειραιά 578 (ημέρες), Αγίου Δημητρίου (558 ημέρες), Καλύμνου (551 ημέρες), Ψυχικού (504 ημέρες), Αμαρουσίου (501 ημέρες) κ.ά.