Ενα νησί, ένα μεγάλο μυστήριο: Τζαμάικα. Με ταχύτητα φωτός βγάζει τον έναν σπρίντερ μετά τον άλλο, ώσπου τα τελευταία χρόνια έφθασε στο σημείο να αποσπάσει τα σκήπτρα από τις ΗΠΑ στο 100άρι, τον βασιλιά των σπριντ.

Αν κάποτε είχαμε το δίπολο ΗΠΑ – Ρωσία στον στίβο, τώρα στα σπριντ έχουμε την κόντρα των Ηνωμένων Πολιτειών με την Τζαμάικα. Τι συμβαίνει ωστόσο στα ενδότερα του νησιού;

Αντιμαχόμενες παρατάξεις μεταξύ των τζαμαϊκανών σπρίντερ, ζήλεια στα όρια του φθόνου και προπονήσεις υπό πέπλο μυστηρίου είναι όσα αποκαλύπτει ο διεθνής Τύπος με αφορμή τα νέα κρούσματα ντόπινγκ αστέρων των σπριντ.Οι εικόνες στους τηλεοπτικούς δέκτες είναι ώρες ώρες θλιβερές: αρματωμένοι καραμπινιέροι φρουρούν την πύλη του ξενοδοχείου Fra I Pini (Ανάμεσα στα Πεύκα) στην περιφέρεια του Ούντινε.

«ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΗ» Στο αθλητικό δελτίο του Euronews ο προπονητής του Πάουελ κατηγορεί τον ατζέντη του αθλητή του για λάθος επιλογές, ενώ η ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» περιέγραψε την κατάσταση με τον εξής τίτλο: «Ο Μπολτ τριγυρισμένος από ντόπινγκ στη δηλητηριασμένη Τζαμάικα».

Περικυκλωμένος είναι, λοιπόν, ο ταχύτερος άνθρωπος του κόσμου στην πατρίδα του; Και καλά, προστατευμένος από αδιάκριτα βλέμματα και περίεργους.

Ο Μπολτ προπονείται στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου West Indies του Κίνγκστον, πολύ κοντά στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του νησιού των σπρίντερ.

Εκεί, η «αστραπή» υποδέχθηκε τον πρίγκιπα Χάρι της Αγγλίας τον Απρίλιο του 2012 και του επέτρεψε να νικήσει σε μεταξύ τους εικονικό αγώνα δρόμου. Οι «αστραπές» χάνουν μόνο αν το θέλουν…

Αντιθέτως, στις πραγματικές προπονήσεις ισχύουν αυστηροί κανόνες. Ο Μπολτ προπονείται τα χαράματα, προκειμένου να αποφύγει υψηλές θερμοκρασίες.

Απαγορεύεται η κινηματογράφηση και η φωτογράφιση χωρίς άδεια, και αν κάποιος πάει να κάνει τον πονηρό επεμβαίνουν οι σωματοφύλακες.

Ο Μπολτ ανήκει στην ομάδα Racers Track Club που λειτουργεί υπό τις οδηγίες του Γκλεν Μάιλς, o οποίος ανέλαβε την «αστραπή» το 2004.

Στο ίδιο γκρουπ ανήκει και ο Γιόχαν Μπλέικ αλλά προπονείται μαζί με τον Μπολτ μόνο για τις σκυταλοδρομίες, δεδομένου ότι ο Μάιλς εκτελεί και χρέη ομοσπονδιακού προπονητή.

Ο Πάουελ, στον αντίποδα, ανήκει στο γκρουπ Maximizing Velocity and Power (MVP) και προπονείται υπό τις οδηγίες του Στίβεν Φράνσις στις εγκαταστάσεις του University of Technology, στις πλαγιές πάνω από το Κίνγκστον, και τακτικά στην Ιταλία με την ευκαιρία των αγώνων στην Ευρώπη. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο γκρουπ είναι κρύες και ουδείς το κρύβει. Λες και υπάρχει μια υποβόσκουσα κόντρα. Κίνητρα; Το χρήμα και η δόξα φυσικά.

Τις κακές σχέσεις επιδείνωσε το ρεύμα «αποστατών» (Μάικλ Φράτερ, Μέλανι Γουόκερ) από την MVP στην Racers Track Club.

Υπάρχουν κι εκείνοι που προτιμούν για προπονήσεις το κλίμα της Φλόριδας, όπως η μεγάλη τζαμαϊκανή κυρία των σπριντ Βερόνικα Κάμπελ – Μπράουν, η οποία βρέθηκε θετική σε διουρητικό σκεύασμα.

ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ Ο ΜΠΛΕΪΚ. Ο κατάλογος με τους ντοπαρισμένους Τζαμαϊκανούς είναι μεγάλος και το κλίμα ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Μόσχας τον Αύγουστο είναι βαρύ. Μάλιστα, στη λίστα των απόντων προστέθηκε οριστικά και ο Μπλέικ. Οπως ανακοίνωσε ο ατζέντης του, ο τραυματισμός που υπέστη τον Απρίλιο στον δεξί μηρό δεν θα του επιτρέψει να υπερασπιστεί τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στα 100 μ.

Πάντως, ο Μπολτ παραμένει πάλλευκος και προετοιμάζεται, βέβαιος ότι το όνομά του δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τους τρεις επόμενους θετικούς σε απαγορευμένες ουσίες.

Εν ισχύι είναι και η δήλωσή του ότι παραμένει διαθέσιμος για έλεγχο ανά πάσα ώρα και στιγμή. Το εφετινό ρεκόρ του (9»94) δείχνει ότι έχει το πόδι στο φρένο.