Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πέταξε από τηνΑθήνα για τη Μόσχα, όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών του G20. Ο αμερικανός ομόλογός του Τζακ Λιου θα ακολουθήσει την αντίστροφη διαδρομή και θα προσγειωθεί αύριο στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Γιάννη Στουρνάρα. Η επίσκεψη δύο υπουργών Οικονομικών που εκπροσωπούν δύο από τις ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη μέσα σε λίγα 24ωρα στέλνει μηνύματα στήριξης της ελληνικής οικονομίας προς κάθε κατεύθυνση, ταυτόχρονα όμως αναδεικνύει την ελληνική περίπτωση σε πεδίο μάχης δύο διαφορετικών αντιλήψεων για την επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας.

Εξάλλου, δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι η αμερικανική πλευρά ήταν αυτή που είχε την πρωτοβουλία της αυριανής επίσκεψης του Τζακ Λιου στην Αθήνα. Στη σχετική ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι ο αμερικανός υπουργός θα συζητήσει την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να υποστηριχθεί η οικονομική ανάπτυξη. Επί της ουσίας, έλεγαν κυβερνητικές πηγές, ο Τζακ Λιου θα συζητήσει με τον έλληνα Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών το οικονομικό σκέλος της ατζέντας της επίσκεψης του Αντώνη Σαμαρά στον Λευκό Οίκο. Παράλληλα, θα σταλούν πολλαπλά μηνύματα στήριξης, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν σταθερά την Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πρακτικά, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Αθήνα να αποκαταστήσει απευθείας δίαυλο επικοινωνίας με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, καθώς ο άνθρωπος που αντικατέστησε τον Τίμοθι Γκάιτνερ είναι εντελώς άγνωστος στην ελληνική πλευρά. Ο Λιου, ο οποίος φέρεται να έχει διαπληκτιστεί δημοσίως με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τον σωστό τρόπο επίλυσης της κρίσης στην ευρωζώνη, καθιστώντας ακόμη πιο εύγλωττη τη διάσταση απόψεων ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Βερολίνο για το πώς θα βγει η παγκόσμια οικονομία από την κρίση, είναι στενός συνεργάτης του Μπαράκ Ομπάμα και προτού αναλάβει τη θέση του υπουργού Οικονομικών ήταν προσωπάρχης του Λευκού Οίκου.

Ο Τζακ Λιου, είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων και διαφορετικός από τους προκατόχους του Γκάιτνερ και Πόλσον, καθώς είναι περισσότερο στέλεχος των Δημοκρατικών και λιγότερο γκουρού των αγορών, ο Λιου αναμένεται να επικεντρωθεί στις συνομιλίες του στο ζήτημα της ανάπτυξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή της κρίσης η αμερικανική πλευρά δεν αντιμετώπισε την Ελλάδα μεμονωμένα, αλλά ως μέρος του συνολικότερου προβλήματος της ευρωζώνης. Την ίδια ώρα δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά της για τον τρόπο με τον οποίο έχει χειριστεί την κρίση το Βερολίνο, καθώς θεωρεί ότι η συνταγή της αυστηρής λιτότητας και η ύφεση αποτελούν απειλή όχι μόνο για την ευρωπαϊκή, αλλά και για την αμερικανική οικονομία. Αυτή, πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπαράκ Ομπάμα στέλνει συνεργάτες του στην Αθήνα. Τα τελευταία τρία χρόνια επισήμως και ανεπισήμως έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις κυβερνητικών στελεχών με συνεργάτες του αμερικανού Προέδρου, ενώ άνθρωποι της αμερικανικής οικονομίας έχουν τακτικά συναντήσεις στην Αθήνα, καθώς θέλουν να έχουν προσωπική άποψη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Η πιο υψηλόβαθμη από αυτές τις επισκέψεις πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο, όταν επισκέφθηκε την Αθήνα για επαφές με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Βαγγέλη Βενιζέλο η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λαέλ Μπρέιναρντ. Η κυρία Μπρέιναρντ (σύμφωνα με πληροφορίες, τηλεφώνησε πριν από μία εβδομάδα στον Γιάννη Στουρνάρα), στενή συνεργάτις και φίλη του Ομπάμα, παρέμεινε στο πόστο της παρά την αποχώρηση του Τίμοθι Γκάιτνερ. Αρμόδια για τη διεθνή οικονομία και άνθρωπος που έχει σταλεί επανειλημμένα σε «ειδικές αποστολές» σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να κλιμακώσει την πίεση του Ομπάμα προς την Ευρώπη, η Λαέλ Μπρέιναρντ στις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα με τους Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο, λίγες ημέρες πριν από τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου, είχε διαμηνύσει, σύμφωνα με πληροφορίες, την απόφαση της Ουάσιγκτον να στηρίξει την Ελλάδα στους κόλπους του ΔΝΤ, ενώ είχε εκφράσει τις θέσεις της κυβέρνησης Ομπάμα για την ανάγκη να υπάρξει ένα αναπτυξιακό πακέτο που θα δώσει ανάσα στην οικονομία.

Η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» είχε χαρακτηρίσει εκείνη την επίσκεψη την πιο άμεση και προσωπική αποστολή στην Ευρώπη ύστερα από εκείνη του Τίμοθι Γκάιτνερ. Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών συνοδευόταν στην Αθήνα και από τον υφυπουργό Οικονομικών Κρίστοφερ Σμαρτ, ο οποίος, πάντως, έχει πραγματοποιήσει σειρά επισκέψεων στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια (είχε συναντηθεί και με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου). Εξάλλου, νωρίτερα, το θερμό καλοκαίρι των Αγανακτισμένων του 2011, η έλευση της Χίλαρι Κλίντον στην Αθήνα είχε στείλει με τον πιο τρανταχτό τρόπο το μήνυμα στήριξης της Ουάσιγκτον στην Ελλάδα. Αυτό επειδή η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε πραγματοποιήσει την επίσκεψη χωρίς ουσιαστική ατζέντα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά με κύριο στόχο να εκπέμψει μήνυμα στήριξης.